Изкуство Музика Царят на горно фа

balgari.bg

Царят на горно фа

altАспарух Лешников се ражда в Хасково на 16 юли 1897 година.
Като дете пее в църковния хор в родния си град, по-късно - вече в София, Лешников се готви за кариера в армията, учейки във Военното училище. По това време се запознава с Христо Смирненски и тяхното приятелството "ражда" песента "Горчиво кафе".
Пак по същото време - 1920-а - маестро Атанасов открива дарбата на младия Лешников и го насочва към проф. Иван Вулпе. Две години по-късно Ари, както става известен Лешников, заминава за Берлин, където учи в Консерваторията. За да се издържа, работи като сервитьор, докато - през 1927 г. - става солист на "Харел Ревю Хорус", а година по-късно е съосновател на вокалния секстет "Мелъди мейкърс". Наименованието "Комедиан Хармонистс" формацията получава от Ерик Харел, най-авторитетната фигура в немската музика след Първата световна война.
В следващите 5 години "Комедиан Хармонистс" записват 234 плочи, гастролират на сцената на Берлинската филхармония, Ла Скала в Милано, снимат се във филми.
След идването на власт на Хитлер секстетът прекратява дейността си. Последният концерт на формацията е през 1934-та, веднага след него музикантите заминават на турне в САЩ.
Тримата евреи от "Комедиан Хармонистс" не се връщат в Германия, а продължават кариерата си в Америка, но без предишния успех.
Ари се връща в България през 1941-ва. Тук световноизвестният тенор не успява да постигне онова, което е имал в Европа. Към края на дните си пее в цирка и в столични заведения.
Лешников умира на 31 юли 1978 г. в София.

Подробности за живота и кариерата на Ари публикува e-vestnik.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google