Изкуство Музика С орисията на славея

balgari.bg

С орисията на славея

altНародната певица Гуна Иванова е родена в с. Богородица, в сърцето на Огражден планина. В къщата, в която отраства, живеят три семейства, всички пеят.
Първата сценична изява на Гуна е на фестивала в село Кърнолово. Следват фестивали в Бобошево, Кюстендил и София, на всички фолклорни форуми певицата неизменно печели първите мяста.
През 1968 г. отива да работи в ансамбъл "Граово" в Перник, където пее до 1983-та. През 1969 г. се явява на конкурс в Народния хор при радио "София". Одобряват я, но лични причини налагат да откаже предложението.
През 1983 г. Гуна Иванова печели конкурс за солистка в Ансамбъла на стрителни войски, където пее до 2000 г. когато формацията е закрита. Две години от живота си посвещава на "Мистерията на българските гласове".
Пяла е в Русия, Сирия, Тунис, Франция, Швейцария, Германия, Югославия, Англия, Канада, ЮАР.
Има шест албума. Първият излиза 1985 г. в 10-хиляден тираж. През 1992 г. Иванова издава "Бисери от Македония", а през 1997 г. - "Всички сме българи". Следват "Ех, мъко моя" (2003 г.) в памет на сина й, "Орисия" (2006 г.) и "Поклон с песен" (2008 г.). На 23 април 2008-а Гуна Иванова отбеляза с грандиозен концерт-спектакъл в Зала 1 на НДК 40 години творческа дейност.
За дългогодишната й работа в областта на фолклорните изкуства същата година БАН я удостои със званието "Дописен член".
Името й е включено в сборника "Бележити български жени". Тук народната певица е представена с кратка биография, в която се отбелязва, че "репертоарът й се състои от над 700 народни и авторски песни, предимно македонски, родопски, граовски, шопски, тракийски, обособени в самостоятелни концертни програми с танцови формации и хореографски постановки".
От 1986 г. Гуна Иванова работи с деца в няколко музикални школи в близки до София села. 

Източници: www.gunaivanova.hit.bg и www.bnr.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google