Изкуство Музика "Бащата" на "Аполония"

balgari.bg

"Бащата" на "Аполония"

altДимо Димов роден на 10 февруари 1938 година в Любимец, Хасковско.
Завършва Държавната консерватория (сега Музикална академия) в София. Още като студент през 1956 година основава Квартет "Димов", във формацията заедно с него отначало свирят цигуларят Александър Томов, виолистът Димитър Чиликов и челистът Димитър Козев.
През 1984 година проф. Димов създава Празниците на изкуствата "Аполония" - Созопол, и основава Академията за изкуства "Аполония". Приемник на академията е Фондация "Аполония", която връчва ежегодни награди за принос в българската култура. Носител на тазгодишната статуетка е фотографът Иво Хаджимишев.
От 1987 до 1989 година Димо Димов е ректор на Музикалната академия. Бил е министър на културата в правителството на Димитър Попов, депутат е в 38-ото народно събрание, където е заместник-председател на Комисията по културата и медиите.
Големият ни цигулар е записал повече от 70 грамофонни плочи за френската музикална къща "Хармония мунди" и българската "Балкантон".
Изнасял е концерти по целия свят, с Квартет "Димов" е лауреат на международните конкурси в Будапеща, Лиеж и Мюнхен.
Проф. Димо Димов е носител на орден "Стара планина", както и на френския Орден за литература и изкуство. Преподава камерна музика в Музикалната академия.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google