Изкуство Музика Македонският славей

balgari.bg

Македонският славей

altЛюбка Рондова се ражда на 24 август 1936 година в костурското село Шестеово (Сидирохори). През 1948 г. по време на Гражданската война е сред децата бежанци, които са изведена от партизаните извън страната. Известно време живее в Полша и Чехия.
Завършва славянска филология в Карловия университет в Прага.
През 1960 година семейството на Любка Рондова се установява в България и тя работи като екскурзовод, преводач, редактор и служител в отдели по културата в различни ведомства.
Пътят й на народна певица започва, след като се премества в София. Тук Рондова постъпва в най-стария в България ансамбъл за фолклорна музика - "Гоце Делчев". В него остава 30 години, като дълго време е солистка и лице на ансамбъла.
Репертоарът й включва песни, наследени от нейните майка и баба, както и творби от всички краища на Македония.
През 1980 г. Рондова прави първите си записи в Българското радио, а след това - и в Балкантон, Българската телевизия, Радио Благоевград. Те са тиражирани в множество грамофонни плочи, аудио- и видеоалбуми.
През 2000 г. излиза първият албум на певицата върху компактдиск - "Смиляна". В него са включени 22-те й най-популярни и обичани песни. Три години по-късно излиза албумът "Песните са моите деца" - с 15 напълно нови изпълнения, от които девет автентични песни от родния й Костурски край и шест авторски композиции.
Любка Рондова продължава да издирва и записва автентични български народни песни.
За приноса си към развитието и популяризирането на българската култура певицата е удостоена с орден "Стара планина" през 2002 година, носител е и на орден "Кирил и Методий" II степен.

Източник: http://bg.wikipedia.org

Чуйте я с Илия Луков тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google