Изкуство Музика Създателят на "Златният Орфей"

balgari.bg

Създателят на "Златният Орфей"

altГенко Генов - музиковедът, основал фестивала за българска естрадна музика "Златният Орфей", се ражда на 28 юли 1928 г. в Бургас. Завършва Българската държавна консерватория със специалност пиано и специализира в Института по музикология към Сорбоната.
През 1965 г. Генов създава фестивала "Песни за Българското Черноморие", който се провежда в курортния комплекс "Слънчев бряг". От 1967 г. музикалното събитие носи името "Златният Орфей" и за няколко години си извоява голяма известност и у нас, и по света. Генов е директор на фестивала от 1967 до 1974 и през 1992-1993 година. Форумът дава старт на много наши талантливи изпълнители на популярна музика.
През 1974 г. осъжда музиканта на 20 години лишаване от свобода, мотивът за решението на съда е участието на звезди на световната попмузика в "Златния Орфей", с което се пропагандира западната култура в социалистическа България. През 1990 г. Генов е реабилитиран. От 1992 г. е възстановен на поста директор на фестивала. Същата година издава мемоарите си "Звезди и сенки. Неизвестното за "Златният Орфей".
Генко Генов умира на 29 септември 1993 г.

Източник: www.events.bg

Още за основателя на "Златният Орфей" - на www.slovo.bg.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google