Изкуство Музика Сред най-големите в рока

balgari.bg

Сред най-големите в рока

Николо Коцев е роден на 6 юни 1961 г. в Пазарджик в семейство на музиканти. 5-годишен, Николо започва да свири на цигулка. Завършва музикално училище в Стара Загора, след което учи в пловдивската консерватория, а магистърска степен получава в София. Свири в групите "Балкантон" и "Импулс". В края на 80-те години на двайсети век заминава за Финландия, където живее и днес.
Виртуозен китарист, композитор и аранжор, Николо работи с най-големите в рока. С първата си група зад граница - "Балтимор", музикантът има два албума, а с формацията, с която работи в момента - "Брейзън Абът" - пет. С тази банда пред родна публика пя легендата от "Рейнбоу" и "Дийп Пърпъл" Джо Лин Търнър.
За рокоперата си "Нострадамус", по която работи от 1997-а до 2001-ва, Николо привлича гласове като Глен Хюз, Дуги Уайт, Алана Майлс, Джо Лин Търнър и др. Рокоперата, издадена в двоен албум, се изпълнява от симфоничен оркестър от 35-има музиканти, водени от рокгрупа и седем вокала. В произведението самият Коцев свири на китара и изпълнява няколко сола на цигулка.
Николо Коцев е първият българин, номиниран за Музикалната награда на Северния съвет (2008), именно за рокоперата "Нострадамус".
През лятото на 2009 г. в Мариехамн, столица на автономната провинция Оландски острови, е премиерата на операта "Йоел" на Николо Коцев. "Йоел" е класическа оперна творба, посветена на драматичния живот на оландския художник и писател Йоел Петершон (1892-1937), получил признание едва след трагичната си смърт. Това е първата опера от български композитор, специално поръчана и представена на оперна сцена извън България през последните две десетилетия. 

Обширно интервю с прочутия рокмузикант публикува www.katehizis.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google