Изкуство Музика Гуруто на електронната музика

balgari.bg

Гуруто на електронната музика

Симо Лазаров, първият наш композитор, който разгадава красотата на електронната и компютърната музика, е роден на 9 март 1948 година. Защитил е докторат в областта на компютърната музика. Специализирал е електронна музика в няколко европейски студия и в IRCAM (Париж).
Пише филмова, електронна и компютърна музика, изнася концерти и спектакли. Съосновател е на фестивала "Светът на компютърната музика". Участвал е във форуми за електронна и компютърна музика в Италия, Германия, Финландия, Израел, САЩ, Япония, Швеция, Русия, Чeхия, Словакия.
Музикалните и техническите си дарби Лазаров обединява ведно през 1974 г. при създаването на първото у нас Студио за електронна музика при Българското национална радио, което ръководи повече от 25 години.
От 1977-а преподава - в Музикалната академия, в Софийския и в Техническия университет. През 1996 г. създава собствена методика и школа в Нов български университет, където в момента е професор и води единствената специализация у нас по компютърно музициране.
Дискографията и библиографията му включват 8 книги, над 50 научни публикации, 9 дългосвирещи плочи, 18 CD албума, антология от 30 компактдиска с авторска музика.
Симо Лазаров е удостоен с над 10 наши и международни награди, изнесъл е над 2000 концерта у нас и по света.

Интервю с композитора прочетете тук

Чуйте и вижте това старо, но златно видео

Снимката е на www.lostbulgaria.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google