Изкуство Музика Най-признатият

balgari.bg

Най-признатият

Известният български диригент Росен Миланов е роден на 13 януари 1965 г. Свири на цигулка от 6-годишен, на 17 започва да дирижира.
Завършва средно образование с обой. В ДМА "Панчо Владигеров" се дипломира в класа на Васил Казанджиев, след което продължава обучението си в две от най-престижните музикални училища в САЩ - "Джулиард Скул" в Ню Йорк и "Къртис Инститют" във Филаделфия.
Бил е музикален директор на Чикагския младежки симфоничен оркестър. Артистичен директор на Филаделфийския симфоничен оркестър в Центъра за сценични изкуства "Ман", музикален директор на Хадънфилдския симфоничен оркестър в Ню Джърси, ръководител на оркестъра на Джулиард Скул, където е и преподавател по оркестър.
Музикален директор е на Нов симфоничен оркестър от 1997 г. Главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР от 2003 до 2008 г.
Миланов е носител на награда ASCAP, наградата за музика на фондация "Пресер" (1993), специалната награда на Министерство на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура през 2000 г. и специалната награда на "Салон на изкуствата" (2001).
На 27 юли Росен Миланов ще дирижира концерта на соул-кралицата Арета Франклин и бившия дипломат номер 1 на САЩ Кондолиза Райс, пише "Труд". Според вестник "Гардиън" Миланов лично е поканил двете чернокожи дами да му гостуват на сцената в Центъра за сценични изкуства "Ман" във Филаделфия. Приходите от концерта ще бъдат дарени на деца без родители.

Още за младия диригент разказва в. "Сега"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google