Изкуство Танцово изкуство

balgari.bg

Създал своя собствена танцописна система

Големият ни хореограф Борис Цонев е роден на 23 март 1900 г. в Плевен.
Любовта към народната песен и танц Борис наследява от дядо си - известен хороводец, и от баща си, известен в цяла Северна България с майсторското интерпретиране на над 500 игрови песни.
Борис Цонев танцува от дете. Като ученик в гимназията организира младежки седенки, където се играят ръченица и хора.
След като завършва гимназия, Цонев става директор на училище в едно никополско село. Тук създава първата си танцова група.
Следващите години преподава в Плевен и Оряхово, където през 1927 г. сформира първата специализирана танцова група в България, наречена "Българска китка".
За две години "Българска китка" обикаля България. Прославя се и зад граница - печели първа награда на Международния конгрес за народни танци в Унгария, носител е на награди от конкурсите за народни танци във Виена (1934), Лондон (1935), Берлин (1936) и др.
Участва при заснемането на филми ("Най-вярната стража" през 1928-а и "Песента на Балкана" през 1932-1933-та) и поставя написания по негово либрето битов балет в четири картини по музика от Христо Манолов "Под нашето небе".
Учител е по физкултура в V и VI мъжка гимназия в София. От 1945 година е преподавател по българска народна хореография във Висшия институт по физическа култура.
Борис Цонев изиграва огромна роля в създаването на множество танцови групи в страната. През 1929 г. той ръководи ансамбъл от 120 души.
Пътува из България, за да издирва и описва хора - така запазва над 2600 уникални фолклорни танца. Изобретява хореографска "азбука" за описване на различни хора.
Част от събраните хора и ръченици издава в три тома, като използва своята система. Автор е и на редица статии по проблеми на българската народна хореография.
Удостоен е с орден "Кирил и Методий" І степен.
Напуска белия свят на 30 март 1964 г.

Етикети:
 

Хореограф разказва България в песен и танц

Продуцентът на Националния фолклорен ансамбъл "Българе" Христо Димитров е роден на 7 октомври 1969 г. във Варна. Потомък е на поколения музиканти.
Израства в Шумен, където през 1979-а се записва да танцува в самодейния състав при Пионерския дом в града. Първият му ръководител е хореографът Иван Иванов. Той го подготвя за приемните изпити в Държавното хореографско училище през 1983 г., но не го приемат заради ръста му. Това обаче мотивира юношата да следва мечтата си. В 10-и клас завършва курс за помощник-хореографи и ръководители на работнически танцови колективи. Започва да работи като помощник-ръководител на танцовия състав към Пионерския дом. С този състав Христо изнася много концерти в страната и чужбина, няколко пъти участва на фестивала "Празник на цветята" в унгарския град Дебрецен.
През 1990 г., след отбиване на редовната си военна служба, Христо Димитров се записва в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност "Хореографска режисура". Завършва класа на проф. Петър Луканов. Музикално-танцовата постановка “Войници” е неговата дипломна работа и е единственото произведение, създадено от студент, което се танцува в Академията.
Автор е и на постановката "Вълшебната вода", която е включена в репертоара на Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Пазарджик".
Още като студент Христо Димитров има идея да направи спектакъл със сюжет, актьорска игра, драматизъм. Тогава се ражда и името на творбата - "Това е България". През 1999 г. идеята започва да се реализира. Най-напред Димитров създава първата картина на спектакъла - "Родопите". За да стане факт мащабната постановка обаче, са необходими професионални танцьори. Така през 2002 г. Христо Димитров създава Национален фолклорен ансамбъл "Българе", за който подбира най-добрите изпълнители.
Първият мегаспектакъл "Това е България" е представен на 3 април 2003-та в Зала 1 на НДК. В амбициозното начинания на Христо помагат сестра му Елена и съпругът й Ян Андерсън.
Оттогава постановката е изиграна над 500 пъти - в това число на емблематични места като Античния театър в Пловдив, на Бродуей и т. н.
През 2005 г. е премиерата на следващия спектакъл на Христо - "България през вековете".
През 2007 г. поставя "Албена", който показва красотата и силата на българската народна песен.
Христо Димитров продуцира още Вокално трио "The Unique Voices", както и някои от най-популярните съвременни изпълнители не само във фолклорния жанр. От 2008-а провежда ежегодния Фестивал на народната носия в Жеравна.
Основател е на фондация "Българе", която провежда инициативата "Второ българско възраждане" - за създаване на висококачествени продукти в областта на културата, популяризиране на фолклора ни, възстановяване на културни паметници и развитие на културния туризъм.

Интервю с Димитров прочетете тук

Гледайте и видео от гостуването му в "Нека говорят"
 

С ръце криле

Вера Кирова е родена на 1 януари 1940 г. От 1967 г. е солистка, а от 1982 г. - примабалерина на Националния академичен театър за опера и балет. 
На сцената Вера Кирова пресъздава класическите образи на Маша от "Лешникотрошачката", на Аврора от "Спящата красавица", Одета-Одилия от "Лебедово езеро", Гаяне и Момичето от "Рапсодия в синьо", романтичната Жизел и прелестната Пепеляшка, Китри от "Дон Кихот" и Жулиета от "Ромео и Жулиета", Федра от едноименния балет.
 

Неповторимата Одета

Маша (Мария) Илиева е родена на 11 септември в София. Започва да се занимава с балет от 8-годишна. На 10 години е приета в Държавното хореографско училище в столицата в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. На следващата година Маша е изпратена да продължи образованието си в световноизвестната Академия "Ваганов" в Санкт Петербург. В продължение на седем години нейни педагози Мария Боярчикова, Людмила Белская, Ирина Трофимова, Фея Балабина.
След завършване на образованието си Маша Илиева е приета в кордебалета на Софийска народна опера. Още от първия сезон й е поверена солова изява в балета "Дон Кихот".
Печели награди на Националната среща на младите таланти в Добрич през 1985-а и на Международния балетен конкурс във Варна година по-късно. Следва първата главна роля - на Маша от балета "Лешникотрошачката".
От 1990 година Маша Илиева е примабалерина. Пресъздава Одета-Одилия, Жизел, Силфида, Китри в "Дон Кихот", мадам Ортанз в "Зорба Гърка". Танцува в "Пепеляшка", "Лебедово езеро", "Спящата красавица", "Дамата с камелиите", "Парижката света Богородица", "Дон Кихот", "Козият рог", "Гето", "Who Cares?".
Паралелно със сценичната си дейност Мария Илиева се изявява успешно и като балетен педагог. Нейни ученици печелят престижни награди в Люксембург, Варна, Добрич.
От 2000 година е магистър по балетна режисура и педагогика. Води лекции в Държавната музикална академия.
В периода 2001-2003 г. е художествен ръководител на Националния балет.
През 1995 година създава своя балетна школа, а през 2000-ата регистрира трупата "Младият балет на България", с която осъществява няколко турнета в страната и едно участие на фестивала "Охридско лято" в Македония.
Маша участва в тв проекти, посветени на балетното изкуство, автор е на биографичната книга "Пътят към балета".

Интервю с примата помества вестник "Труд"
 

Рекордьор под купола

Най-известният ни цирков артист - Георги Кехайов, е роден в Горни Воден (днес квартал на Асеновград) на 27 април 1938 година.
12-годишен, гледа за пръв път цирково представление и манежът се настанява в сърцето му завинаги. През 1958 година завършва физкултурен техникум в Пловдив и след казармата се явява на прослушване пред създателя на българския цирк Лазар Добрич. В комисията, която го одобрява, са още Мистер Сенко и Никола Панов. Лазар Добрич така обиква Георги, та става кум сватбата му с гимнастичката Ани Кехайова под купола на Софийския цирк. Годината е 1967-а.
През 1969 г. Георги Кехайов основава трупа "Кехайови". Те завоюват "Сребърен клоун" от Международния фестивал в Монте Карло през 1987-а. Повече от 20 години трупата работи в най-големия цирк в света, американския "Ринглинг".
С "Кехайови" Георги е вписан в Книгата на рекордите "Гинес" като единствения човек, носил на плещите си пирамида от седем души.
Славата на българското цирково изкуство Кехайов разнася в 35 страни на 5 континента. В края на кариерата си главата на цирковата фамилия работи с акробатична трупа в САЩ.
Георги Кехайов почина на 2 октомври 2010 г.
Негова дъщеря е известната Деси Еспаня.

Интервю с легендата помества e-vestnik.bg
 
Страница 1 от 2

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google