balgari.bg

С ръце криле

Вера Кирова е родена на 1 януари 1940 г. От 1967 г. е солистка, а от 1982 г. - примабалерина на Националния академичен театър за опера и балет. 
На сцената Вера Кирова пресъздава класическите образи на Маша от "Лешникотрошачката", на Аврора от "Спящата красавица", Одета-Одилия от "Лебедово езеро", Гаяне и Момичето от "Рапсодия в синьо", романтичната Жизел и прелестната Пепеляшка, Китри от "Дон Кихот" и Жулиета от "Ромео и Жулиета", Федра от едноименния балет.
В творби на български автори Вера Кирова също е неповторима - сътворява незабравимите образи на нестинарката Демна, на баладичната Вида в "Легенда за езерото" и др.
Освен че е примабалерина на родния ни балет, Кирова участва и в световни трупи, като Валонския балет, Трупата на седемте звезди, Театр Франсе дьо данс, Интернешънъл балет в Лондон, Женевската трупа на Баланчин и др. Нейната интерпретация на Жизел вдъхновява филмови версии на датската, японската и френската телевизия. С Кирова Питър ван Дайк филмира Прокофиевата "Пепеляшка", а Жан Бабиле - "Разделно време". 
Световната балетна критика не пести ласкави отзиви. Изразителността на "лебедовите пози", мелодията на "ръцете криле", "елевацията на гордата, просветлена осанка", както и нюансираните детайли в образа на Одета-Одилия стават творчески паспорт за Кирова. 
Като директор на балета на Софийската опера в началото на 80-те години Кирова кани у нас легендарния Серж Лифар да постави шедьоврите "Сюита в бяло" (Лало), "Ромео и Жулиета" (Чайковски) и "Федра" - Орик, тук гастролират още Питър ван Дайк с "Пепеляшка" и Асаф Месерер с "Лебедово езеро". 
Вера Кирова е единствената наша златна лауреатка от всички издания на Международния балетен конкурс във Варна - получава първа награда и златен медал на първото му издание през 1964-та.
През 1980 г. Вера Кирова получава и наградите "Терпсихора" и "Анна Павлова" от Парижкия университет по танц. Притежава също и златен медал от балетния конкурс в Осака (Япония), носителка е на наградата на Съюза на музикалните дейци "Златна лира" за 1981 г. Удостоена с награда от Министерството на културата - за високи творчески постижения и принос в популяризирането на българската култура (2008).
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google