Изкуство Театър Куфарът на емигранта пълен с тениски за прегръщане

balgari.bg

Куфарът на емигранта пълен с тениски за прегръщане

Световноизвестният мим Герасим Дишлиев - Геро, е роден в Свиленград на 29 юли 1968 година.
Учи в езиковата гимназия на Правец, след което записва физика в Софийския университет, но се дипломира в Международното училище за мимодрама на Марсел Марсо в Париж.
Влюбва се в пантомимата, когато през 1989 г. попада на спектакъл на Сашо Илиев и неговото студио "Алба". В казармата Геро и Ерол от "Уикеда" създават дует и пишат текстове за песните си.
В класа по пантомима на професор Васил Инджов Герасим Дишлиев се записва след кандидатстването си в НАТФИЗ. Работи с професор Сашо Стоянов в "Клоунът и момичето", с Александър Морфов в "Хамлет" на "Ла Страда", с Димитър Еленов в "6 лица търсят автор" на театър "София". Заминава за Франция, където се присъединява към учениците на Марсо.
Веднага след завършването на школата му - през 1996 г., е поканен лично от големия артист да стане негов асистент. Когато Марсо заминавал на турне, Герасим водел класовете му и в края на всяка година организирал представленията на учениците. Изключително ценен от маестрото, той го придружавал и в турнетата му по световните сцени. В кариерата си Дишлиев е играл с Марсел Марсо, Магали Ноел, Жак Ижлен, Емануел Вакка, Мари Трентинян, Костантино Раймонди.
От няколко години Герасим и Раймонди имат собствена трупа.
Спектакъла "Монолог с куфар", игран с успех във Франция, Израел, Македония (първа награда на фестивал в Скопие) Дишлиев нарича "проектът на моя живот". Представлението е с автобиографичен сюжет, със средствата на пантомимата описва пътя на артиста от Свиленград до Париж и световните сцени. Какво съдържа куфарът на имигранта ли? Тениски за прегръщане, обувки, готови винаги за път, и други неща, които помагат да се връщаш, казва мимът.
 
Още за артиста - на paper.standartnews.com
 
Снимка: kulturni-novini.info
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google