Изкуство Театър Тълкувателят на Шекспировата драматургия

balgari.bg

Тълкувателят на Шекспировата драматургия

Любен Гройс е роден в Русе на 9 март 1934 г. Завършва ВИТИЗ, въпреки че през 1956 г. по време на Унгарските събития е изключен. През 1960 г. е назначен в Родопския драматичен театър - Смолян. Там поставя пиесите "Сто часа" от Митрофанов, "Двубой"от Вазов, "Земен рай" от Орлин Василев, "Всяка есенна вечер"от Иван Пейчев, както и своята пиеса "Врабчето", наградена в конкурс, обявен от сп. "Театър".
Постановката му "Учени жени" през 1980 г. става събитие в националния театрален живот и следващата година Гройс получава награда за режисура на Съюза на артистите в България. 64 театрални постановки има в творческият си път Любен Гройс. Във Варна за първи път поставя Шекспир - една от най-трудните му пиеси "Бурята", както и "Осем жени " на Р. Тома, "Мнимият болен" на Молиер, "Виелица" на Леонов.
Постановката му в Централния куклен театър в София "Мизантроп" по Молиер получава покана за Единбургския театрален фестивал. Най-зрелият и най-плодоносен период на Гройс е в Пловдив.  Тук той режисира творби на Шекспир, Молиер, Ибсен, Страшимиров, Йовков, Хайтов. Работи и в Русе, Благоевград, Смолян, Търново, Видин, Сливен, Гера (Германия), Познан.
Гройс е режисьорът, открил за българския театър Константин Илиев с пиесите "Музика от Шатровец", "Босилек за Драгинко", "Прозорецът".
Поставя образци на световната класическа драматургия, като "Медея" на Еврипид, "Нора" на Ибсен, "Жена без значение" на Оскар Уайлд, "Мизантроп" на Молиер, "Албена" на Йовков, "Двама на люлката" на Гибсън.
За чуждестранната критика той е режисьор с европейски принос при поставянето на Шекспир. Единственият бългаски режисьор е, поставил 11 от 37-те пиеси на Шекспир.
За Любен Гройс е отредено място в Немската театрална енциклопедия, приет е в международното Шекспирово дружество във Ваймар, получава аплодисменти на Шекспировия семинар в Страдфорд, събрал цвета на шекспироведите от цял свят.
Повечето от постановките на Гройс, създадени през последното десетилетие от неговия живот, са играни и зад граница.
Сам той е автор на пиесите "Страница от живота", "Врабчето", "Майка Парашкева" (по Дора Габе), има участия в Телевизионния театър.
Умира на 4 февруари 1982 г. в София.
 
Източник: www.teatri.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google