Изкуство Театър Модерната Медея

balgari.bg

Модерната Медея

Диана Добрева е родена през 1971 г. Израства в театъра, но за нея ВИТИЗ е забранена територия. Родителите й, Стойно Добрев и Елизабет Карагеоргиева, са категорично против Диана да наследява тяхната професия. 
Затова тя завършва френска филология в Софийския университет, след това учи история на изкуствата в Париж, връща се в България и създава семейство, но през цялото време сцената я зове.
Решава да кандидатства във теотралната академия, но се оказва, че е преминала възрастовата граница. В Театрален колеж "Любен Гройс" обаче я приемат веднага. Не след дълго идва и първата й роля - в постановката "Черното руно" на Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театрална работилница "Сфумато". С нея гастролира на редица европейски сцени, стига и до Япония.
Играе в още няколко постановки на "Сфумато", на негова сцена поставя и дебютното си режисьорско представление "Медея", в което изпълнява и главната роля. Спектакълът й носи статуетка "Аскеер" за изгряваща звезда, както и покана да режисира "Макбет" в Смолянския театър. Постановката получава четири номинации за "Икар 2008".
С "Медея" Диана Добрева гостува на театрални фестивали в Страсбург и Авиньон, където трупата й представя пиесата на френски.
Паралелно с театралната Диана Добрева развива и успешна филмова кариера. Първата й роля е на Лукреция във филма на Милена Андонова "Маймуни през зимата". Тя й носи наградата на Националния филмов център за най-добра актриса на 2006 г., както и отличие от фестивала "Златна роза" във Варна.
Снима се в германската продукция на режисьора Нора Хопе "Краят на морето", в която си партнира със сръбската звезда Мики Манойлович. Едва завършила снимките, да участва в "Пазачът на мъртвите", я кани Илиян Симеонов. Най-новата й филмова роля е в "Малки разговори" на Дочо Боджаков.
Диана Добрева е част от журито на първото тв реалити за младиактьорски таланти "Машина за звезди".

Интервю с актрисата прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google