Изкуство Театър Тв доайенът

balgari.bg

Тв доайенът

Акад. Хачо Бояджиев (Хачадур Крикор Бояджиев) е роден на 20 януари 1932 година. Дете е на български арменец и унгарка с аристократично потекло, Хачо е осиновен и отгледан в Нови пазар.
Завършва математика в Софийския университет и театрална режисура във ВИТИЗ през 1958-а. Негови учители са Стефан Сърчаджиев, Филип Филипов, Гочо Гочев, Владимир Трендафилов, Любомир Тенев - "плеяда от талантливи имена", по думите на самия Бояджиев. Защитава докторат по специалността "Телевизия и кино" във Великобритания. Специализира във Франция при големия френски режисьор Рене Клер, в САЩ и Канада. После завинаги свързва професионалния си път с БНТ. Освен режисьор и автор на много предавания, Хачо е и директор на телевизията в периода 1993-1995-а.
Наричат Хачо Бояджиев бащата на българския телевизионен театър и мюзикъл. Той прави редица предавания в жанра тв вариете - новаторски по онова време за нашия ефир. Автор е на новогодишни забавни програми.
Най-новият му проект е седмичното шоу "Полет над нощта" - разбира се, за БНТ.
Прословутият бонвиван има два брака и седем деца.
За юбилея БНТ му подари спектакъла "Ах, това вариете" с участието на известни наши певци и артисти под режисурата на самия Хачо.
Министърът на културата Вежди Рашидов го награди с отличието "Златен век" по повод 80-годишнината му.
Хачо Бояджиев почина на 23 април 2012-а.

Интервю прочетете на bnt.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google