Изкуство Театър Режисьор и бунтар

balgari.bg

Режисьор и бунтар

Александър Морфов е роден на 9 ноември 1960 година в Ямбол. Работи в Сливенския театър като сценичен работник и осветител. Две години учи в Техническия университет във Варна. Участието му в театралната трупа на тогавашния ВМЕИ под режисурата на Стоян Алексиев го запалва за театрална кариера. Кандидатства във ВИТИЗ и завършва режисура за куклен театър през 1990 г. в класа на Юлия Огнянова. Дипломният му спектакъл "Джакомо - страшния пират" е в стил клоунада. По-късно завършва и кинорежисура при Георги Дюлгеров. От 1993-та Морфов е режисьор в Народния театър "Иван Вазов". Носител на няколко награди "Аскеер" и "Икар" за режисура. 
Първите спектакли на Морфов на професионална сцена са в Родопския драматичен театър, където прави запомнящото се остроактуално авторско "Политическо кабаре" (1990). В началото на 90-те поставя в Сливенския театър "Вълшебна нощ" по текстове на Бекет и Мрожек - забавен и драматичен спектакъл, в който режисьорът използва характерната за кукления театър предметност. По-късно постановката е пренесена на сцената на Малък градски театър зад канала, а следващите й варианти се играят на сцената на "Сълза и смях" и на камерната сцена на Народния театър. Един сезон Морфов е режисьор в Театър "София", където поставя "Бурята" на Шекспир. В Народния стартира с авторска версия на "Дон Кихот" и с нов вариант на "Бурята". За стила на Александър Морфов казват, че смесване на високото и низкото в забавна игра, открита условност, използване на многообразни изразни средства - във визията, музиката и пр. С тези и следващата си постановка "Сън в лятна нощ" (1996) от Шекспир Морфов става един от най-популярните и предпочитани от зрителя театрални режисьори. Авторският му спектакъл "Декамерон, или Кръв и страст по Бокачо" (1999) също е издържан в тази стилистика. С "На дъното" по Максим Горки режисьорът заявява и силна гражданска позиция, без да се отказва от характерната си театралност, в тази линия е и "Хъшове" (2004).
Въпреки че в последните години режисьорът предпочита да работи извън България, продължава да поставя и в Народния театър - "Дон Жуан" (2006) по Молиер печели "Аскеер" през 2007-а.
Извън страната Морфов работи предимно в Русия и Македония. Сега е главен режисьор в Театър "В. Комисаржевска" в Санкт Петербург.
Освен театрален режисьор Александър Морфов е и филмов актьор - играл е в "Иван и Александра", "Любовното лято на един льохман", "Сирна неделя", "Козият рог", "Приятелите на Емилия", "След края на света", "Пътуване към Еусалим". Сценарист и режисьор на филма "Хълмът на боровинките" и на поредицата "Хъшове" в четири епизода.


Интервю с бунтаря Морфов прочетете тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google