Изкуство Театър Актьор за кино, сцена и телевизия

balgari.bg

Актьор за кино, сцена и телевизия

Ириней Константинов е роден на 23 март 1949 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1972 г. в класа на проф. Гриша Островски.
Играе на сцената на Варненския театър до 1976 г., когато се връща в София и се включва в трупата на театър "Сълза и смях". От 1984 г. и до днес играе в Театър "София", чийто директор е от 2008 г.
Гласът му е познат на публиката от радиотеатъра и литературните предавания на БНР. В годините, когато телевизията у нас набира скорост, той участва и в постановки на телевизионния театър. 
На сцената Ириней Константинов се превъплъщава в ролите на Фердинанд в "Коварство и любов" от Шилер, княз Мишкин в "Идиот" от Достоевски, Данаил в "Когато гръм удари, как ехото заглъхва" от Яворов, Киряков в "Сън" от Ив. Радоев, Барни в "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън, Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Кен Киси и др. Играе в моноспектакъла "Всичко наопаки" от П. Луки и "Изрод" от Джон Легуизамо.
Още през 1972 г. изиграва Фердинанд в "Коварство и любов" на сцената на Учебния театър на театралната ни академия. 40 години по-късно същата роля играе Калин Врачански, а Ириней Константинов изиграва ролята на бащата на Фердинанд.
Снима се в киото от 1970-а, започва с "Петимата от Моби Дик", и продължава с лентите "Зарево над Драва", "Борис Първи", "От другата страна на огледалото" и др. Участва и в нашумелия през 90-те години италиански сериал "Октопод".
Ириней Константинов е носител на наградата за актьорско майсторство на фестивала във Варна през 1975-а, има номинации за "Икар".
Телевизионното кино изкушава Ириней Константинов и днес - той се снима в поредиците "Стъклен дом" и "Отплата".
Актьорът обича ските, плуването и пътешествията. 
 

Интервю с актьора прочетете на www.temanews.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google