Изкуство Театър Животът е... сън!

balgari.bg

Животът е... сън!

Йосиф Сърчаджиев е роден е на 2 май 1945 г. в София в семейството на режисьора Стефан Сърчаджиев и Анна Фаденхехт, дъщеря на юриста и политика Йосиф Фаденхехт.
През 1969 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов".
Играе един сезон в Сливенския драматичен театър. От 1971 до 1973-та е в Студия за игрални филми "Бояна", а от 1973 до 1993 г. - в Театъра на армията. Тук Сърчаджиев изиграва ролите на Иванов в "Иванов" от А. П. Чехов на режисьор Иван Добчев, Сехизмундо в "Животът е сън" от Калдерон де ла Барка на режисьор Иван Добчев, Меркуцио и Бенволио в "Ромео и Жулиета" от Шекспир с режисьор отново Иван Добчев, Малволио в "12-а нощ" от Шекспир на Леон Даниел, Пунтила в "Господин Пунтила и неговия слуга Мати" от Брехт и Владимир в "В очакване на Годо" от Йожен Йонеско, отново под режисурата на Леон Даниел.
От 1994 до 2000 г. Йосиф Сърчаджиев играе в Драматичен театър "А. Будевска" в Бургас, където под режисурата на Борислав Чакринов пресъздава образи в пиесите "Кралят умира" от Йожен Йонеско, "Смъртта на търговския пътник" от Артър Милър, "Бащата" от Аугуст Стринберг.
Работил е с режисьорите Чавдар Кръстев в Кюстендил, Димитрина Гюрова в НТ "Иван Вазов", със съпругата си Райна Томова в Театър "Възраждане" и др.
Пред камерата застава още през 1953-та в лентата на баща си "Наша земя". Снима се в "Хроника на чувствата" на Борис Шарланджиев, "Черните ангели" на Въло Радев, "Гневно пътуване" на Никола Корабов, "Аспарух" на Людмил Стайков. Участва в "Бон шанс, инспекторе", "Време разделно", "Жребият" и много други.
Ролите му за телевизионни продукции също са сред емблематичните културни факти от най-новата ниистария - Пол в "Стъклената менажерия" от Юджийн О’Нийл на режисьора Асен Траянов, Макдъф в "Макбет" от Шекспир на режисьора Хачо Бояджиев, Нерон в "Нерон и Сенека" от Едвард Радзински и Змея в "Змейова сватба" от П. Ю. Тодоров под режисурата на Вили Цанков, Пол в "Машинописци" от Едуард Олби на режисьор Апостол Карамитев, Немски в "Хиляда метра над земята" от Иван Радоев на Крикор Азарян.
Йосиф Сърчаджиев е носител на Награда на Съюза на артистите в България за мъжка роля и Наградата на София за Благой в "Наградата" от Драгомир Асенов на режисьорката Димитрина Гюрова (1981), Награда на Съюза на артистите в България за мъжка роля за Робът в "Драг и робът" от Никола Русев на режисьора Красимир Спасов (1983), награда за мъжка роля на Благоевградски театрални празници за ролята му в "Кралят умира" от Йожен Йонеско с режисьор Борислав Чакринов, АСКЕЕР през 1997-а.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google