Изкуство Театър Експериментатор на сцената

balgari.bg

Експериментатор на сцената

Явор Гърдев е роден на 23 февруари 1972 година в София.
Завършва майсторски класове по режисура в рамките на Европейско режисьорско училище в Лийдс, Великобритания (1996), философия в СУ (1997) и режисура при проф. Иван Добчев в НАТФИЗ. Дебютира със спектакъла "Частите на нощта" на Г. Тенев в Драматичен театър - Сливен, през 1994-та.
Гърдев поставя голям брой театрални спектакли, видео- и артпърформънси, радиопиеси. Център в работата му в театъра е съвременната драматургия, както и интерпретиране на класически текстове със средствата и естетическите кодове на попкултурата. Неговите постановки се отличават с нетрадиционни решения, експериментиране с театралното пространство, с ефекта на визуалните медии.
Сред работите му са "Слугините" на Ж. Жьоне, "Походът" на Г. Тенев, "Таня-Таня" на Олга Мухина, "Сънят на Одисей" по Х. Мюлер, Й. Бродски, Г. Тенев и К. Мерджански, "Руска народна поща" на О. Богаев, "Носферату, този отвътре" по Д. дьо Бретон, "Крал Джон" по Шекспир и Дюренмат, "Крал Лир" на Шекспир, "Живот х 3" на Ясмина Реза, "Старицата от Калкута" на Ханох Левин, "Валентинов ден" на Иван Вирипаев и др.
Реализирал е сценични проекти във Франция, Германия и Турция.
Автор е на пърформансите "Партиен дом", "Визуална полиция""Погребението на тигъра" и др.
Кинодебютът на Гърдев "Дзифт" по едноименния роман на Владислав Тодоров е отличен с наградата "Сребърен свети Георги" за режисура на ХХХ московски фестивал, с наградата за мъжка роля на Михаил Мутафов, за операторско майсторство на Емил Христов, с извънредната награда на журито за монтаж, награда на критиката и награда за продуцентство на "Ню Бояна филм" на "Златна роза" - Варна, през 2008-а.
Филмът е удостоен със специалната награда на журито за режисура на "Златна ракла" в Пловдив същата година, с наградата за най-добър български игрален филм от София филм фест 2009-а, както и специална награда за най-добра режисура от фестивала "На изток" за цетрално- и източноевропейско кино във Висбаден през 2009-а.
Пет награди "Аскеер" получиха негови спектакли през 2012-а - за режисура за "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин в Народния театър "Иван Вазов" и за "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона в същия театър. Спектакълът "Нощна пеперуда" беше отличен и за най-добро представление, а "Аскеер" за изгряваща звезда взе Весела Бабинова за ролята на Коля Лебедушкин в същия спектакъл. Петият "Аскеер" за постановка на Гърдев през 2012-а беше за музиката на Калин Николов към двата спектакъла.
Спектакълът на Гърдев "Хамлет" в Народния театър получи четири отличия "Икар" на Съюза на артистите в България през 2013-а - за режисура, за поддържаща мъжка роля, за сценография, за майсторско техническо осъществяване.

Интервю с Явор Гърдев гледайте на www.tvevropa.com

Снимката е на Симеон Лютаков
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google