Изкуство Театър Клоунът легенда

balgari.bg

Клоунът легенда

Тодор Козарев е роден на 19 март 1926-а в цирково семейство - баща му Васил Козарев е клоун, а майка му, италианка, е акробатка.
Тошко стъпва на манежа още на 4-годишна възраст. Израства под купола на цирк "Добрич". Дълго гради образа на шегобиеца с китка зад ухото, хармоника и магаренце - персонаж, напомнящ Хитър Петър.
Козарев много държи на клепоухия си другар. Веднъж, когато го открадват, комикът цял месец не се появява пред публика. 
Участва в създаването на първия български тематичен цирков спектакъл и е доайен на модерната циркова клоунада у нас.
Асът на смеха е толкова популярен и обичан, че за него се разказват вицове. Шедьовър сред тях е диалогът: "Кои трима Тошовци разсмиват България? Тодор Живков, Тодор Колев и Тошко Козарев".
През 1995 г. Козарев дори написва сценарий, в който те са главни герои. Пиесата носи заглавието "Тримата Тошковци пред вратите на Рая" и в нея персонажите изповядват греховете си пред Дядо Боже. За жалост шоуто не се реализира.
В годините на социализма Тошко Козарев е сред любимците на Живков, по негово нареждане единствен от бранша е удостоен със званието "Народен артист".
Козарев дълги години разсмива публиката в тандем с друг свой колега - клоуна Фери Янакиев. През 70-те години прочутият цирков дует се разпада и Козарев работи сам.
Легендарният клоун е носител на най-високото европейско отличие за клоунада - Маската на Грок, което се присъжда в памет на швейцарския цирков комик от първата половина на двайсети век Шарл Адриен Ветах, известен с псевдонима Грок.
Тодор Козарев почина на 26 февруари 2003 г.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google