Изкуство Театър Царицата на оперетата

balgari.bg

Царицата на оперетата

На 23 юли 1902 година в Русе се ражда оперетната легенда Мими Балканска. Нейният дядо, Никола Балкански, е родственик на Раковски и негов съратник.
Мими (с рождено име Руска) е още дете, когато умира баща й. Майка й, с трите си деца, се мести в столицата.
Тук като ученичка в гимназията Мими учи пиано и солфеж.
14-годишна, се явява на прослушване за изпълнителка в оперетен театър, но не я одобряват.
През 1918 г. обаче на русенска сцена Мими замества липсваща изпълнителка на малка роля в "Крокодилът". Скоро след първата си сценична изява, добре подготвена от учителя си Атанасов, тя се явява на изпит и го издържа отлично.
Става артистка в оперетния театър "Ренесанс" едва на 17.
Лиричното сопрано получава първата си роля - Лори от "Феята на карнавала" на Калман. Следват Щаси от "Царицата на чардаша" и Лиза от "Марица" на Калман, Дениз в "Мамзел Нитуш" на Ерве, Валансиен във "Веселата вдовица" на Лехар.
Мими Балканска бързо се налага като най-добрата в този тип роли, публиката я обича, критиката я оценява. По-късно обаче започва да изпълнява сериозни роли, които разкриват голямото й драматично дарование.
Сред героините й от 30-те и 40-те години са Ана Главари от "Веселата вдовица", Силва от "Царицата на чардаша" (мнозина твърдят, че това е коронната й роля), Мадлен от "Бал в Савоя", Лиза от "Страната на усмивките", Вера от "Последен валс", Анастасия от "Царевич", Ана от "Цвете от Хавай".
Мими Балканска пее предимно в столицата, във всички музикални театри до войната, а след 1944-та е сред основателите и първите солисти на националната ни оперета, Държавния музикален театър "Стефан Македонски". Гастролира в цялата страна и в чужбина - Сърбия, Словения, Хърватия, Турция. За изпълнението си в "Кощана" от Станкович (на сръбски) Мими е удостоена с най-големия сръбски държавен орден "Свети Сава".
През 1931 г. Кооперативният театър, в който Мими играе, гостува в Турция с оперетата "Тайните на харема". В Истанбул изнасят 25 спектакъла. По покана на Кемал Ататюрк заминават за Анкара. Президентът на републиката поема лично разходите по шест представления на трупата и присъства на всички.
С чар и присъствие Мими Балканска завладява не само оперетната сцена, но и мъжките сърца. В нея са влюбени Александър Стамболийски, Никола Вапцаров, Кирил Христов.
Омъжва се два пъти, но първия път е много млада - на 17, и бракът й с тенора Иван Цачев се разпада, когато той решава да замине за Германия. Вторият й брак с хирурга д-р Кирил Марков и продължава само няколко месеца.
Голямата си любов Мими Балканска среща, когато е на 50. С четвърт век по-младия от нея артист Тодор Младенов остават заедно 16 години - до смъртта му.
Царицата на оперетната сцена радва почитателите на песенното изкуства близо половин век.
Умира на 22 май 1984 година.


Още за необикновения живот на Мими Балканска - на http://temanews.com

Вижте я в кадър от филма "Весела България" тук
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google