Изкуство Театър Сред пионерите на сцената

balgari.bg

Сред пионерите на сцената

Стоян Бъчваров, един от пионерите на българския театър, е роден на 25 юли 1878 година в Медвен, Сливенско. Завършва мъжката гимназия във Варна и специализира театрално изкуство в Москва и в Мюнхен (1908).
Играе в различни театри в страната, както и в Народния театър в София. Създател е на Варненския общински театър, който днес носи неговото име.
Във Варна Бъчваров събира трупа и репетициите започват на 13 февруари 1921 г. Първата премиера е на 12 март. Спектакълът е "Инстинктът" на Анри Кестмекер. След него трупата поставя "Врагове" на Максим Горки, "Фарисеи" на Бърнард Шоу, "Жестокият благодетел" на Карло Голдони.
След смяната на властта в общината Бъчваров е освободен от длъжност. Той обаче остава в морската столица и заедно с повечето от актьорите от трупата си поставят пиеси на сцената на зала "Ранков". Наричат се Театър "Пробуда".
Връщат го в общинския театър за кратко през 1922 г., но след 9 юни 1923 г. окончателно е принуден да напусне и театъра, и града.
Сред превъплъщенията му на сцената са Тартюф (в "Тартюф" на Молиер), Щастливцев (в "Лес" на Островски), Лука (в "На дъното" на Горки) и други. Снима се и в киното - играе Хитър Петър в "Хитър Петър и Настрадин Ходжа" (1939), Хаджи Генчо в "Българи от старо време" (1945), дядо Иван в "Бойка" (1949).
Стоян Бъчваров умира на 6 януари 1949-а в столицата.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google