Изкуство Театър От Ленин до Хитър Петър

balgari.bg

От Ленин до Хитър Петър

Рачко Ябанджиев е роден на 29 май 1920-а в търновското село Стражица (днес град) в семейство на учители.
Като студент в София учи немска филология и финанси, но през 1943-та любовта му към сцената го  отвежда в Театралната школа при Народния театър, ръководена от Николай Масалитинов и Георги Стаматов.
Година по-късно актьорите са мобилизирани във фронтовите театри, създадени от Стаматов. Ябанджиев е част от студио "Фронтовак", което изнася представления пред бойците от Първа българска армия.
След войната Рачко Ябанджиев е назначен на работа в Народния театър.
Под режисурата на Боян Дановски играе в "Млада гвардия" по романа на Александър Фадеев, "Егор Буличов и другите" на Максим Горки, "Брониран влак" на Вячеслав Иванов.
След тези роли Филип Филипов му поверява образа на белогвардееца Генадий Дубравин в "Огненият мост" на Борис Ромашов, на дворянина Двореци във "Вълци и овце" на Островски, на фалангиста Себастиан в "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов.
Пресъздава ярък и незабравим Яго в "Отело" на Шекспир, Попчето във Вазовите "Хъшове", Шубин в Тургеневата "В навечерието".
Ябанджиев е първият български актьор, превъплътил се в образа на Ленин на българска сцена - в пиесите "Трета патетична" и "Кремълският часовник" на Николай Погодин.
Най-ярките си комедийни роли Ябанджиев изиграва в постановките на Стефан Сърчаджиев "Депутат" на Бранислав Нушич и "Волпоне" на Бен Джонсън.
Под режисурата на Сърчаджиев изгражда и ролята на Хитър Петър в едноименната лента от 1960 г.
Това е и най-значимото му постижение пред камера, макар че се снима и в "Под игото", "С пагоните на дявола", "Синята лампа", "Селкор", тв поредицата "Пътят към София".
Рачко Ябанджиев почина на 25 март 2004 г.
Той е и единственият български актьор - кавалер на ордена "Георгий Жуков".
Автор на биографична книга за актьора е театралният критик и историк Севелина Гьорова.

Гледайте видео тук

 

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google