Изкуство Театър Вглъбеният експериментатор

balgari.bg

Вглъбеният експериментатор

Режисьорът Вили (Венелин) Цанков е роден на 7 юни 1924 г. в София. Завършва военно училище, а след това следва в Икономическия институт.
Дипломира се в като театрален режисьор в Държавното висше театрално училище "Кръстьо Сарафов" пред 1952 г. Специализира в МХАТ.
Вили Цанков поставя над 130 спектакъла и 15 филма в България и чужбина. Работи като режисьор и сценарист в Младежкия театър, Театър "София", в театрите в Габрово, Ямбол, Бургас, Шумен.
Сред творбите му се открояват лентите "Вкус на бисер", "Рали", "Буна", "Сватбите на Иван Асен", "Игрек 17", "Демонът на империята", "Между релсите".
Носител е на много наши и международни награди, сред които "Лъвът на Сан Марко" - Венеция, "Телевизионната ракла", "Аскеер", "Икар".
Автор е на романите "Вавилонски кули", "Еднооките", "Сбърканият", "Горящият ангел", "Седемте небеса". Негови са пиесите "Одисеи", "Плач Еремиев", филмовият сценарий "Буна", телевизионният "Кучешка огърлица".
Режисьорската работа на Цанков издава неговия афинитет към класическите български и чужди текстове. Известен е в театралната гилдия с уважението и верността си към авторовите слова. Не му липсва смелост да експериментира.
Творческият му път е белязан от непрестанни конфликти с властта.
Свободолюбивият творец е депутат от Великото народно събрание. Уволняван е от работа шест пъти при тоталитаризма и веднъж при демокрацията.
Вили Цанков почина на 21 октомври 2007 г.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google