Изкуство Театър Режисьор и преводач

balgari.bg

Режисьор и преводач

Здравко Митков е роден на 11 март 1952 г.
През 1978 година завършва режисура във ВИТИЗ при проф. Николай Люцканов. У нас проф. Митков е поставял в Театър "София", в Сатиричен театър, в Младежкия театър, в Театър "Боян Дановски" в Перник, в Театър "Константин Величков" в Пазарджик, в Народния театър и др.
В чужбина е реализирал представления в "Армстронг тиътър", Колорадо Спрингс, в Народния театър на Щип, в Нов американски театър, Рокфорд, Илиной.
Митков е поставил близо 90 пиеси, сред които "Жените в парламента" на Аристофан, "Ромео и Жулиета", "Венецианският търговец" и "Напразни усилия на любовта" на Шекспир, "Двуглавият орел" и "Адската машина" на Жан Кокто, "Алис в Огледалния свят" по Луис Карол, "Нашият град" на Торнтън Уайлдър, "Рейс" на Станислав Стратиев, "В самотата на памуковите полета" на Б. М. Колтес, "Нощта на игуаната", "Чудесна неделя за "Крев Кьор" и "Лято и дим" на Тенеси Уилямс, "Еквус" на Питър Шафър, "Италианката" на Айрис Мърдок, "Мъртви души" по Гогол, "Просяшка опера" на Джон Гей, "Арсеник и стари дантели" на Кесълринг, "Хотел между тоя и оня свят" и "Процесът срещу Дон Жуан" на Ерик-Еманюел Шмит, "Последната нощ на Сократ" на Стефан Цанев и др.
От 1985 г. е преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", от 1999 г. е професор, зам.-ректор става през 1999-а, ректор е през периода 2000-2003 г.
Чел е лекции по режисура в Колорадо Колидж, превежда от английски и руски пиеси на Тенеси Уилямс, Артър Копит, Питър Шафър, Джоузеф Кесълринг, Сергей Коковкин и др.
Автор е на десетки публикации в специализирани издания, носител е на Наградата на София (2002) за постановката на операта "Фауст", "Аскеер" за режисура за спектакъла "Развратникът" (2000), Награда "Най-добър млад режисьор" на Съюза на артистите през 1982-ра и др.
Проф. Здравко Митков зае поста директор на Сатиричния театър през 2013-а.

Още - на http://natfiz.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google