Изкуство Театър Шест десетилетия, отдадени на сцената

balgari.bg

Шест десетилетия, отдадени на сцената

Актрисата Славка Славова се ражда на 23 март 1924 г. в Берлин.
Още докато уч пиано при проф. П. Владигеров и пеене при Л. Прокопова в Българската държавна консерватория, се явява и на изпитите в Държавната театрална школа.
Импулсивното кандидатстване в актьорската академия я отвежда при проф. Кръстьо Мирски.
Дипломира се и в Консерваторията, и в Театралната школа през 1947-а.
Дебютира на сцена в ролята на Агнес в "Училище за жени" на Молиер в Народния театър година след това. Освен в Народния, където остава до 1950-а, Славка Славова играе и в Народен театър за младежта, Театър 199, "Сълза и смях", "Българска армия" и др.
В театъра запомнящите се роли на Славова са Мила ("В полите на Витоша" на Яворов) в партньорство с Любомир Кабакчиев, Баба Гицка ("Големанов" на Ст. Л. Костов), Костанда ("Свекърва" на Страшимиров), Ангелина ("Нощем с белите коне" на Павел Вежинов). Играе в "Театър, любов моя" на Валери Петров, във "Вуйчо Ваньо", "Чайка" и "Вишнева градина" на Чехов, в "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд, в "Майка Кураж" на Брехт.
В "Двама на люлката" Славка Славова си партнира с Апостол Карамитев, пресъздава незабравими роли в класически творби на Софокъл, Шилер, Ибсен и др.
В киното Славова няма много роли - снима се в "Земя" на Захари Жандов, "Призованият не се яви" на Владислав Икономов и няколко други.
Изнася рецитали по произведения на Горки, Достоевски, Ги дьо Мопасан, Хайтов и др., има участия в радиотеатъра, в детските рубрики на Българското радио.
Славка Славова играе до последния си дъх. Умира на 6 април 2002-ра.


Още за актрисата - на www.24chasa.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google