Изкуство Театър Половин век, посветен на сцената

balgari.bg

Половин век, посветен на сцената

Проф. Надежда Сейкова е родена на 28 февруари 1931 г. в Луковит в семейство на учители. Завършва ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) и започва работа като асистент в Народния театър. Дълги години е режисьор в театър "Сълза и смях". С театралната академия са свързани 50 години от живота на проф. Сейкова, тя преподава, заместник-ректор и ректор е.
Като режисьор поставя над 100 спектакъла в различни градове на България, Украйна, Грузия, както и в учебния театър на НАТФИЗ. Поставя всички комедии на Шекспир, много творби на Чехов, от българската класика най-често посяга към творбите на Йовков и Елин Пелин. Нейният сценичен прочит на "Гераците" шества по малки и големи сцени из цяла България.
Още като асистентка на проф. Филип Филипов прави със студентите любовни народни песни и танци. Като вижда заниманията, проф. Филипов решава, че те трябва д асе превънат в спектакъл. Този спектакъл във ВИТИЗ се играе над 50 пъти. Оттогава Надежда Сейкова включва в учебната работа на бъдещите актьори българския фолклор.
Надежда Сейкова преподава в НАТФИЗ, ЮЗУ "Н. Рилски" - Благоевград, Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", ПУ "П. Хилендарски", театрален колеж "Любен Гройс".
Автор е на книгата "Сцената на спомените".
Академия "Аскеер" удостои проф. Сейкова с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство през 2014-а.

 
Интервю бележитият педагог дава за http://e-vestnik.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google