Изкуство Театър Актриса по наследство

balgari.bg

Актриса по наследство

Таня Масалитинова (Татяна Николаевна Масалитинова-Есауленко) е родена на 2 септември 1921 г. в Прага.
Неин баща е родоначалникът на съвременната театрална школа в България Николай Масалитинов.
Масалитинова завършва гимназия за чужди езици в София. Между 1941 и 1943 г. следва в Художествената академия, но после завършва Държавната театрална школа. Годината е 1945-а.
През 1946 г. печели конкурс и става част от трупата на Народния театър. Играе на негова сцена до 1989 г., когато е пенсионирана. Продължава да играе на сцените на театър "Сълза и смях", Театър 199, в Габровския театър и др.
През 70-те години актрисата създава сценария на феноменалния си моноспектакъл "Едит Пиаф за себе си" по книгата на Симон Берто за Театър 199.
Тук играе и в "Театър, любов моя", написана от Валери Петров специално за нея и Славка Славова. Заедно с Любен Гройс откриват кафе-театъра в Съюза на артистите с френската пиеса "Дамите в четвъртък". Превъплъщава се в ролята на една от героините в "Най-древната професия" от американката Пола Вогъл.
В театър "Барбуков" Масалитинова и Славова отново са двигателите на творческата работа.
Освен на театралната сцена, Масалитинова има роли и в киното - снима се в "Точка първа", "Рицар без броня", "Сбогом, приятели!", "Ненужен антракт".
През 2005 г. получава наградата Аскеер за цялостен принос към българския театър.
Таня Масалитинова почина на 31 май 2014 г. 

Още - във вестник "Стандарт"
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.