Изкуство Театър Той знаеше и 3, и 300

balgari.bg

Той знаеше и 3, и 300

altПетър Слабаков е роден на 23 април 1923 г. в Лясковец. Завършва средно образование в Шумен. След Девети септември 1944 г. участва в Отечествената война като доброволец.
Работил е като тракторист, деловодител в конезавод, леяр. Завършил е икономика на промишлеността във Варна.
Театрално образование Петър Слабаков няма, ала именно с превъплъщенията си на сцената и на екрана обезсмърти своето име.
Започва като статист, за да се утвърди като лице на българското кино и да изиграе над 120 роли пред окото на камерата, в театъра пък може да са и повече.
Сред най-известните му образи на сцената са образите на Свилен в "Свекърва" от А. Страшимиров, Ланс в "Двамата веронци" от Шекспир, Лопахин във "Вишнева градина" от Чехов, Алексей в "Оптимистична трагедия" от Вс. Вишневски, Плюшкин в "Мъртви души" по Гогол и други.
В киното Петър Слабаков се превъплъти в незабравими образи във филмите "Пленено ято" на режисьора Дучо Мундров, "Шибил" на Захари Жандов, "Цар и генерал" на Въло Радев, "Звезди в косите, сълзи в очите" на Иван Ничев, "Вечни времена" на режисьора Асен Шопов, и др.
През годините свободомислещия актьор често е изключван от партията и уволняван от театрите, където играее, защото не може да си мълчи.
Той е сред учредителите на Комитета за защита на Русе (март 1988 г.) и на Клуба за гласност и демокрация, на Независимото сдружение "Екогласност" и на СДС.
Депутат е от СДС във VII Велико народно събрание и в 37-ото народно събрание.
Носител е на с орден "Народна република България" - първа степен, почетен гражданин е на родния си град Лясковец.
Последните години от живота си ексцентричният актьор прекара в севлиевското село Бериево в компанията на 3 кучета, 20-ина кокошки, 2 петела и котката Бела.
Петър Слабаков ни напусна на 17 май 2009 г.

Източник: www.vesti.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google