Изкуство Театър Стъклени приказки

balgari.bg

Стъклени приказки

altКлимент Денчев - Бате Климбо, както го познават децата през 70-те, се ражда на 26 май 1939 година. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Желчо Мандаджиев, играе в театрите в Пловдив и Добрич, след което идва в Сатиричния театър в София. Снимал е с режисьори като Методи Андонов и Бинка Желязкова. Филмите, в които е играл, са емблематичните за бълграското кино "Петимата от Моби Дик", "Няма нищо по-хубаво от лошото време", "Козият рог", "Баща ми бояджията", "Басейнът", "Тайфуни с нежни имена", "Войната на таралежите" и други.
През 70-те години на двайсети век Бате Климбо пожелава нощ на малчуганите в ефира на Българската телевизия с рисунки върху стъкло, "подправени" с неуморимото му чувство за хумор, което обагряше и приказките, и песните му.
Но не само българските деца са гледали неговите рисунки на стъкло, но и канадските, печелил е първа награда в Париж на фестивал на детските филми.
През 1978 г. Климент Денчев заминава за Канада. Работи в Радио Канада, в телевизията създава поредицата за най-малките Le Lion et la souris, която по-късно се превръща и в книга.
В родината Климент Денчев се връща през 2006 г., за да се снима във филма "Разследване" на Иглика Трифонова.
Сред любимите му занимания през последните години са били да слуша джаз, да свири на банджо и да се разхожда с каубойската си шапка.
Климент Денчев почина в Монреал на 31 март 2009 г.

Източник: http://bg.wikipedia.org

За живота в Канада и за българите там Климент Денчев разказва за e-vestnik.bg.


 

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google