Изкуство Театър Буре барут

balgari.bg

Буре барут

Крикор Азарян е роден на 15 март 1934 година в Пловдив. Завършва актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1966 г., продължава образованието си в Ленинград и Москва.
От 1969-а е режисьор в Театъра на Българската армия, от 1977-а - в Народния театър. През периода 1984-1987-а Азарян е главен режисьор в Сатиричния театър, художествен ръководител на Театър "София" е от 1987 до 1990-а, когато се връща в Театъра на армията.
Със средствата на сценичното изкуство Крикор Азарян е пресъздал близо сто драматургични творби, сред тях "Война и блудство - блудство и война" по Шекспир, "Хенрих ІV" на Луиджи Пирандело, "Вишнева градина", "Три сестри" и "Чайка" на Чехов, "Случки в зоопарка" на Едуард Олби, "Крал Лир" на Шекспир, "Колекцията" на Харолд Пинтър, "Буре барут" на Деян Дуковски и др.
Печелил е три първи награди на национални театрални форуми - за "Януари" на Радичков, поставен в Драматичен театър - Пазарджик, "От земята до небето" на Никола Русев в Театър "Българска армия", и за "Опит за летене" на Радичков в Драматичния театър в Перник.
Като режисьор Азарян гостува във Варшава, Белград, Москва, Битоля.
Към текстовете на Радичков Азарян поглежда и през окото на камерата - режисира игралния филм "Всички и никой".
Маестро Крикор Азарян три десетилятия преподава актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ - до 2005-а, когато става преподавател в НБУ, председател е на Българската асоциация на режисьорите от театъра. През 2004-та Азарян получи почетен "Аскеер" и Орден за вярна служба на театъра.
Проф. Крикор Азарян почина на 14 декември 2009-а.

Интервю с Азарян може да прочетете тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google