Изкуство Театър Разказвачът на пиперливи истории

balgari.bg

Разказвачът на пиперливи истории

Димитър Туджаров - Шкумбата, е роден на 6 октомври 1954 г. в Петрич. Родителите му са учители. По професия е инженер - завършил е автоматика във ВМЕИ в София. Работил е по специалността си в родния си град и като електрошлосер в Кремиковци.
На сцената стъпва като първокласник - участва в детска оперета в петричкото читалище "Братя Миладинови". Това негово първо участие се запомня с находчива импровизация. Импровизацията става част от сценичния път на известния имитатор и разказвач на вицове.
Артистичния си талант е наследил от дядо си по майчина линия, който свирел, рецитирал и рисувал забележително.
От баща си Неделчо Делев, един от известните ни футболисти, пък взима бързия говор. От него му е и прякорът. Шкумба в Пиринския край наричат "гердан" от мехурчета, който се образува в чашата ракия.
Самородният талант на Шкумбата изгрява през 1975-а. Записи на неговите изпълнения се разпространяват апокрифно, от човек на човек. По тях властта определя настроенията на народа. Шкумбата обича да имитира Тодор Живков още докато Тато е първият човек в държавата. След 10 ноември 1989-а бивш генерал от Държавна сигурност му казва: "Г-н Туджаров, аз ви зная и кътните зъби." Комикът отвръща с типичното си чувство за хумор: "Радвам се, в момента единият от тях е за пломба, кажете при кой зъболекар да ида."
От политиците след промяната най-"благодатни" за острия език на имитатора са Симеон Сакскобургготски, Петър Стоянов и Огнян Герджиков.
Вицовете за милиционери е заменил с вицове за мутри.
Като: "Отива мутра в операта и казва на касата: "Дайте ми два билета." За "Ромео и Жулиета ли?" - пита касиерката. "Не - за мен и жена ми - отвръща дебеловратият."
Истинска школа за днешните комици е самоукият разказвач на пиперливи истории.

Интервюта с Шкумбата прочетете на www.novinar.net и http://paper.standartnews.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google