Изкуство Театър Световноизвестна звезда на театъра без думи

balgari.bg

Световноизвестна звезда на театъра без думи

Александър Илиев е роден на 1 октомври 1956 година в София. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ през 1988-а. По професия е режисьор, актьор, мим, доктор по изкуствознание е, преподава пантомима и режисура за театър на движението и театрална антропология в НАТФИЗ. 
Първите си уроци в пантомима Илиев получава при големия Вельо Горанов. През 1982 г. се запознава с Жан-Луи Баро, който участва в българския сезон на Театъра на нациите. Три години по-късно, вече завършил ВИТИЗ (сега НАТФИЗ), Илиев става ученик на Баро и завършва в Барселона специалността "Комедия дел арте". Играл е в театъра на Жан-Луи Баро и Марсел Марсо в Париж. Създал е няколко свои школи и трупи - "Мим студио Алба", ТАМА, "Полихимния", Тhеatredreems, част от които съществуват и днес. Преподава в някои от най-престижните университети в САЩ, провежда майсторски класове в театралните академии на Русия, Италия, Чехия, Македония, Индонезия.
Режисьор е на повече от 170 спектакъла. Автор е на дузина книги, сред които четиритомна "Обща теория и практика на пантомимата", издадена и на английски. От 1992 до 2005 г. Илиев три пъти подобрява личния си рекорд по изпълнение на пантомима без прекъсване и без повторение на сюжетите, с което влиза в книгите на Гинес. Първият му маратон през 1992 г. трае 24 часа, 2 години по-късно е 25 часа, а през 2005 г. - 25 часа и половина.
В Книгата на Гинес са вписани и други два неговирекорда - участие в Еверестки маратон през 1993 г., и Еверест-концерт на 5350 м. н. в. през 1996-а.
Сатиричният театър в столицата предоставя сцена "Методи Андонов" за моно- и дуоспектаклите на Александър Илиев, които мимът играе на петте континента. Представленията му са невербални, решени със средствата на физическия театър, пантомимата, театъра на импровизацията, традиционния театър, бойните изкуства и танците на Изтока, фолклорните танци и брейка.
На сцената на Театър 199 в София Александър Илиев представи Пиеро - емблематичния герой от класическата френска пантомима, в 75-минутен спектакъл без думи, в който са претворени теми и сюжети, познати от спектаклите на театър "Фюнанбюл" (Въжеиграчите"), където са играли именитите му предшественици Баро, Марсо и др.
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google