Изобретения Българин - "мотор" на новаторска разработка

balgari.bg

Българин - "мотор" на новаторска разработка

Международен екип от физици начело с българина Теньо Попминчев е разработил настолен рентгенов лазер, който може да бъде използван за биологични, физически и други изследвания.
Рентгеновите лазери позволяват да се получат изображения на вещества с атомна резолюция и да се наблюдават физичните процеси отвътре. До днес обаче основни пречки пред масовата употреба на тези излъчватели бяха тяхната цена и габарити.
Групата физици от университета в Боулдър, Колорадо, начело с Теньо Попминчев е разработила компактен рентгенов лазер, побиращ се на бюро.
Попминчев и колегите му се възползвали от това, че атомите на благородните газове - аргон и неон - може да бъдат заредени с енергия така, че след известно време да започнат синхронно да излъчват фотони във всички диапазони на електромагнитното излъчване. Това лъчение е нееднородно - в него има пикове и спадове. Значителна част от пиковете се падат на ултравиолетовата и рентгеновата част на спектъра, което позволява да се използва този ефект за създаването на рентгенов лазер. За целта е нужен механизъм за зареждане, позволяващ получаването на пикове с максимална височина и сила именно в рентгеновата област на лъчението.
Физиците решили тази задача чрез специален алгоритъм, променящ дължината на вълната на лазера по време на процеса на зареждане.
Екипът на Попминчев успява да премине от инфрачервено към рентгеново излъчване, получавайки лазерни импулси с дължина от 0.775 нанометра.
Експерименталният прототип на рентгеновия лазер издържал пробите - на снимките физиците видели ярка лазерна точка.
Според учените подобни лазери могат да се използват за наблюдение на клетъчни процеси и да служат на медицинската наука.

Още за откритието - на www.spisanie8.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google