Изобретения Изобретателят на автоматичната скоростна кутия

balgari.bg

Изобретателят на автоматичната скоростна кутия

Румен Антонов

Румен Антонов е роден на 21 януари 1944 в София в семейство на офицер.
Завършва ВМЕИ "Ленин", специалност "Двигатели с вътрешно горене", и промишлен дизайн в Художествената академия. Още на студентската скамейка в главата му се заражда идеята за четиристепенната автоматична предавателна кутия, която осъществява чак след три десетилетия.
През 1988 г. се жени за французойка и емигрира във Франция. По-късно се установява в Манчестър.
Изобретява уникална автоматична безстепенна скоростна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво.
Световни автомобилопроизводители ползват безстепенната кутия, сред тях "Хонда", "Рено", "Пежо", "Роувър", "Даймлер-Крайслер" и др. "Тойота" също я използва, но без лиценз, за което изобретателят съди компанията.
Фирмата на предприемчивия българин пуска акции на фондовата борса през 1995 г. От 2000 г. насам започва да печели, за да достигне котиране на борсите в Лондон и Амстердам за 150 млн. щ. дол.
В Ротердам Антонов регистрира фирма "Антонов аутоматик текнолъджи" ("Антонов АТ") с дъщерно дружество във Франция. Френската държава отпуска субсидия от 200 000 франка за нови разработки. Японският гигант "Хонда" откупува лиценз за 6-степенна кутия (оценявайки я като по-малка, по-лека и по-икономична) с ангажимент за възнаграждение за всяка продадена кола с нея.
Чрез фирмата си "4 Stroke" разработва спортен ретро-футуристичен миниавтомобил, посрещнат с възторг на Автосалона в Париж през 2002-ра. Дизайнът на "4 Stroke" възражда популярната през 30-те години на миналия век "Бугати Атлантик".
Антонов разработва и нов тип 4-тактов двигател с вътрешно горене и турбокомпресор.
Разработил е и две теории в атомната физика, които обясняват квантовите факти със съответните математически модели. Антонов е автор и на откритие в областта на медицината. Той експериментира върху себе си, за да да обясни причините за атеросклерозата, инфаркта и инсулта.
Основател е на Фондация "Антонов", която подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google