Изобретения Бащата на "антибебето"

balgari.bg

Бащата на "антибебето"

alt

Карл Джераси е роден на 29 октомври 1923 във Виена, Австрия.
Бащата на Карл Джераси е роден в България, среща майка му, също еврейка, в Медицинското училище на Виенския университет, и след като създават семейство, се местят в София.
Детските години на Карл минават в България, но едва петгодишен, заминава с майка си за Виена. Там учи в гимназия до 14-годишната си възраст, а летата прекарва при баща си в България.
След аншлуса на Австрия родителите му се женят отнова, след като са били разведени.
През 1938-а Карл идва в България и учи в Американския колеж в София, а майка му заминава за Англия, за да си уреди имигрантска виза за САЩ. През 1939 16-годишният Джераси и майка му пристигат в Съединените щати, разполагайки само с 20 долара.
Карл завършва частен колеж в Гамбиер, Охайо, където получава бакалавърска степен по органична химия (1942). Жени се (1943) за първи път, преди да започне следването си в университета в Медисън, Уисконсин, където през 1945 г. получава степен доктор. Същата година става гражданин на САЩ. От 1952 до 1959 г. преподава по химия в университета "Уейн" в Детройт, а през 1957 г. взема отпуск, за да работи отново за компанията "Синтекс".
От 1959 г. преподава в "Станфорд", Калифорния, и е президент на "Лаборатории Синтекс" в град Мексико, после и в Пало Алто, Калифорния.
Работата му за "Синтекс" е добре платена. Джераси купува земя в Удсайд, Калифорния, създава ранчо за добитък и събира колекция от художествени творби.
От втората си жена Норма Лъндхолм има син Дейл, който се занимава с документално кино, и дъщеря Памела, художничка. След нейното самоубийство (1978) Карл Джераси основава "Програма Джераси" за местни художници.
Днес ученият е женен за Даян Мидълбрук, биограф и заслужил професор в "Станфорд". Живеят в Сан Франциско и Лондон.
Джераси е водещ колекционер на творби от германо-щвейцарския художник Паул Клее. Негови произведения често се излагат в Музея за съвременно изкуство в Сан Франциско, на който Джераси е завещал колекцията си от Клее. Престанал да колекционира, когато основал програмата, вярвайки, че е по-добре да подпомага художниците, докато са живи, вместо търговците, които печелят от картини.
Джераси става световноизвестен най-вече с приноса си за разработването на първото противозачатъчно хапче. През 1951 г., заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц, той участва в разработването на препарат за перорален прием, много по-силен от естествено съществуващия хормон, който преодтвратява забременяването.
Карл Джераси е удостоен с Национален медал за наука, връчен му от президент Никсън, макар да е бил в т. нар. Списък на враговете.
През 1978 г. е включен в Националната палата на изобретателската слава. Награден е с Национален медал за техника (1991) за своя "значителен принос за разрешаване на екологични проблеми; за неговите инициативи за развитие на романа; за практически подходи за продукти за контрол на насекоми, които са биологически разградими и безвредни".
Проф. Джераси е член на Попечителския съвет на Бюлетина на атомните учени и председател на Съвета на научните консултанти на "Фарманекс".
Автор е на 12 пиеси, едно от които - "Табу", в момента се играе в столичния театър "Възраждане" под режисурата на Георги Михалков (на премиерата присъства самият автор), и на един роман - "Дилемата на Кантор", където се разглеждат моралните проблеми в науката.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google