Изобретения "Охлаждащото" слънце на Димитър Чернев

balgari.bg

"Охлаждащото" слънце на Димитър Чернев

Сред българите, спечелили световно признание за новаторско изобретение в областта на техниката, е проф. д-р Димитър Чернев.
Роден е през 1930 г. във Варна. Завършва електроинженерство и работи в лабораторията за поддържане на магнетофоните в Радио София.
През 1956 г. отива в Източна Германия за обмяна на опит. Оттам заминава за Съединените щати.
Първоначално постъпва в лабораторията на телевизионната компания Си Би Ес, където в сътрудничество с англичанина д-р Нийл и германеца д-р Ешке създава магнетофонна касета, която му донася голяма популярност.
По-късно учи в Масачузетския технологичен институт, там защитава и докторска дисертация. След това започва работа в Космическата лаборатория в Калифорния и участва в различни програми за подготовка на полети до Луната, Марс и Венера.
През 1967-а д-р Чернев става професор в университета в Остин, Текстас. Горещите лета на Тексас карат Чернев да се замисли за използването на слънчевата енергия за охлаждане. Българинът се връща в Бостън и в лабораториите на Ем Ай Ти създава първия слънчев хладилник. Съоръжението заработва най-напред в дома на Чернев в Бостън. По-късно той основава своя компания.
Повече от 60 патента на проф. Димитър Чернев са регистрирани в САЩ, Европа, Япония, Австралия.

Източник: www.znam.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google