Изобретения Революция в превода

balgari.bg

Революция в превода

Инженер Койчо Митев е роден през 1947-а. Завършил е Техническия университет в Братислава, специалност "Надземно строителство".
Днес инж. Митев е консултант и преподавател по "Интелектуална собственост" към Русенския университет.
Ръководител е на научния екип, получил патент за изобретението "Метод за компютърен междуезиков превод".
Патентът е от 4 октомври 2002 г. и е предшестван от тригодишно проучване, при което българското патентно ведомство е сравнявало откритието със заявени близо 450 подобни изобретения.
Според познавачи изобретението на българина е революция в междуезиковото общуване. "Методът за компютърен междуезиков превод" представлява алгоритъм за цифрово кодиране на човешката реч. С негова помощ се постига общуване на майчин език в реално време, без присъствието на преводач. Устройството, което извършва трансформация на цифровите кодове, е чип, вграден в телефонната слушалка.
Изобретението на инж. Койчо Митев е носител на голямата награда "Джон Атанасов" на изложението за изобретения и иновации "Евроинтелект-2003" и на 21-то световно изложение за иновации "Inpex" в САЩ през 2005 г.

Как работи изобретението му, разказва инж. Митев пред вестник "Стандарт"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google