Изобретения На запад от рая

balgari.bg

На запад от рая

Детството си проф. Димитър Караманев прекарва в Розовец - селото на родителите на баща му. "Ако има рай на земята, то той е точно там", казва 55-годишният инженер биотехнолог, който живее и работи в Канада.
Любовта към химията от най-ранна възраст материализира в експерименти, в работа с подарени му от родителите комплект "Юный химик", с импровизирана лаборатория в килера на софийския дом на семейството (майката изобретателя е учителка по химия, баща му е дългогодишен министър на търговията). Като ученик в 10-11-и клас димитър изпраща в редакцията на руското списание "Юный техник" предложение за нова конструкция на вeртолетно витло, при която като подемна сила нагоре се използва ефектът на Магнус. Учените, работещи за изданието, впечатлени от идеята на младежа, му издават символично "авторско свидетелство".
След като завършва кибернетика в Менделеевския университет в Москва през 1980 г., Димитър Караманев започва работа в Института по инженерна химия на БАН. Заедно с тогавашния си ръководител и сегашен приятел Людмил Николов създават нови биореактори (това е всеки съд, в който се отглеждат микроорганизми).
Докато е аспирант в БАН, Караманев открива нов аналитичен метод за определяне на съдържанието на желязо във водни разтвори. Според публикувано преди 5 години изследване на учени от университета в Сантяго този метод е най-точен сред всички съществуващи.
След БАН Караманев работи в Биологическия факултет на СУ. През 1992 г. го канят в Политехниката в Монреал, а от 1997-а е професор в Университета на Западно Онтарио в град Лондон. Преподава инженерна биотехнология, процеси и апарати в инженерната химия, електрохимия, пречистване на водите. Носител е на наградата на министър-председателя на Онтарио за наука.
Закономерност, по-точна от формулираната от Нютон, открива при научните си изследвания българинът неотдавна. Става дума не за една, а за три различни формули. Първа е за свободното падане на телата в течност или газ, с която се изчислява скоростта на свободно падане на телата. А тя заменя досегашните използвани - на Нютон и Стокс, при това с много по-голяма точност, с отклонение едва 2 процента. Докато изследва свободното издигане на твърди леки частици, Караманев забелязва, че те всъщност не се подчиняват на законите на свободното падане с обратен знак, както се смятало дотогава. Открива погрешното допускане в трудовете на Галилей и Нютон и предлага нова формула, модификация на Закона на Нютон.
Самият проф. Димитър Караманев смята за най-важното си изобретение използването на дихателната верига на микроорганизми за производството на електроенергия. В момента това е най-патентованата технология в историята на университета, в който работи.

Източник: www.trud.bg
 

Коментари  

 
#1 Бойка 2018-01-17 11:06
Гордея се, че го познавам!
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google