Красота БГ Първата и последна социалистическа "Мис"

balgari.bg

Първата и последна социалистическа "Мис"

Единствената социалистическа Мис България Бранимира Антонова е родена на 22 ноември 1952 г. в София.
Шестгодишна, започва да се занимава с балет, на девет вече се снима в киното.
Дебютира в киноимпресията "Етюд", която разказва как се става балерина. Излъчват я по кината между прегледа и игралния филм.
Ненавършила 15 години, през 1967 г. Бранимира е избрана най-напред за Мис София, малко след това и за Мис България - първите и последните титли за красота по времето на социализма.
През следващата 1968 г. Брани, както я наричат приятелите, е избрана за Мис Фестивал по време на Световния младежки фестивал в София.
Снима се в киноновела, част от проект на "Балкантурист" за кратки презентационни филми, който скоро е спрян, следва участие в телевизионния филм "Лятото, което си отиде".
В "Процесът" по сценарий на Павел Вежинов 15-годишната Бранимира изиграва ролята на 22-годишната Бистра и на кинофестивала "Златна роза" във Варна през 1968 г. получава поощрение за актьорски дебют. В "Танго" красивата тийнейджърка си партнира с Невена Коканова, Петър Слабаков, Григор Вачков. В новелата "Епизодът" от "Мъже в командировка" играе с Георги Черкелов.
Като циганката Хане в "Бягство в Ропотамо" на Рангел Вълчанов е в компанията на Григор Вачков и Стоянка Мутафова.
Освен че завършва болетно училище и работи като хореограф по фигурно пързаляне на "Олимпийски надежди", Антонова се дипломира и като юрист.
През 1980 г. се снима в малка роля в тв поредицата "Приключенията на Авакум Захов" на Андрей Гуляшки. После се разделя с киното.
Бранимира Антонова е била омъжена за Владимир Грашнов, двамата имат дъщеря.


Вижте видеоразказ за актрисата тук

На снимката: Бранимира като "Мис Фестивал", 1968 г.
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови