Наследство Традиции и обичаи Трапезата на българина

balgari.bg

Трапезата на българина

Българската кухня представлява богат набор ястия, наследени от векове. Рецептите за традиционните гозби, които българинът слага на трапезата си, са резултат от усилията на поколения да превърнат силата на природните дарове в красиво и полезно блюдо, винаги свързано с обичаите на социума.
Всеки от народите, минали през Балканския полуостров, оставя своя отпечатък върху българската кухня. Траки, елини, римляни, прабългари, славяни, турци, арменци обогатяват кулинарните умения един другиму, даряват се и с думи за съответните вкусотии.
Археологически данни сочат, че основните съставки на древната кухня по нашите земи са били традиционните за този регион зеленчуци - зеле, морков, цвекло, ряпа, лук, чесън; различните видове месо - овче, козе, свинско, говеждо, птиче, дивеч; зърнените храни - просо, овес, ечемик, ръж, пшеница; бобовите - бакла, леща, грах, фий.
По-късно, през шестнайсети-седемнайсети век, тук "идват" растенията и животните, открити в Америка - появяват се неизвестни преди това храни като фасула, пипера, домата, патладжана, картофа, царевицата, слънчогледа. От Изток пък пристига оризът, подправките - черен пипер, джинджифил, риган, канела.
Ориенталските ястия пък се установяват в България направо с имената си, затова днес мусака, гювеч, имамбаялдъ, кьопоолу, пилаф, баклава, кадаиф са част от националната ни кухня.
След Освобождението и трапезата ни се поевропейчва. След 9 септември 1944-та са създадени емблематични за днешната ни кухня наименования, като "Шопска салата", "Кавърма по радомирски", "Боб чорба по манастирски", "Яйца по панагюрски", "Чушки бюрек" и много други, които градят туристическата слава на родината.
Една от характерните особености на българската кухня е, че повечето продукти в едно ястие се обработват топлинно едновременно. Пресни или консервирани зеленчуци се готвят заедно с месото. Пикантни подправки, като лук, чесън, червен и чер пипер, бахар, дафинов лист, присъстват обилно в българската гозба.
Нашата кулинарна традиция ни е завещала множество тестени ястия - баница, тутманик, тиквеник, мекици, катми.
Супи и салати шестват из делника и празника на българина в невероятно разнообразие. Туршиите и лютениците пък са не само домашно занимание, а и мощна индустрия.
Тараторът - царицата на летните супи, е гурме-визитката на България, а баници точи по рецептата на баба всяка уважаваща себе си домакиня.
Много ястия, характерни за българската национална кухня, присъстват и в кухнята на другите балкански народи - гювечът, кавармата, мусаката, кебапчетата и кюфтетата, сиропираните десерти (като баклавата и кадаиф) също са сходни.
Традиционно свързана със семейната обредност, храната на българина отразява неговото благоговение пред природата, естетическите му критерии и стремежа към съвършенство. На трапезата най личало как се уважава главата на рода, с какво преклонение се отнася народът ни към труда, колко тачи религията си.

Открийте вашата рецепта тук

За една интересна инициатива прочетете на culinaryfestival-bg.com
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови