Наследство Митология Наричат го спасител на Европа

balgari.bg

Наричат го спасител на Европа

Средновековни извори сочат свети Тривелий Теоктист за кан Тервел от рода Дуло, син на основателя на българската държава Аспарух.
Владетелят светец е роден през 675-а, през 705-а получава титлата кесар на Източната Римска империя. Титлата се дава само на християнски владетели, което означава, че Тервел е приел новата вяра.
Популярността на кесаря Тервел сред хронистите на християнска Европа е огромна. Още в края на XV век за него пише един от най-важните представители на италианската историография - Марк Антонио Сабелико: "Както се говорело, първият български крал кръстител е Требелиус." Европейските автори отделят на Тервел достойно внимание, наричат го "спасител на Европа", защото е спрял арабската инвазия на Стария континент. Исторически и художествени произведения в Европа до 17-и век пресъздават с признателност делото на българския владетел, канонизиран от християнската църква като свети крал Тривелий, защото на 15 август 718 година спасява Константинопол от арабска окупация. Сред тях е и историческият труд на Мавро Орбини "Царството на славяните".
Смята се, че Тервел изгражда манастир край Охрид, където се оттегля от светския живот и се замонашва под името Тривелий Теоктист. Умира през 722 година. Църквата го почита на 4 януари.
Три български извора говорят за живота и делата на Тервел - "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, "История" на йеромонах Спиридон и т. нар. Зографска българска история.
През XVIII и XIX век известни зографи от Самоковската художествена школа изобразяват свети Тривелий Теоктист в много църкви и манастири на Балканите. В монашеско одеяние е изобразен канът светец в Зографския, Рилския, Троянския, Преображенския манастир, Бельова църква в Самоков, църквата "Въведение Богородично" в Панагюрище, манастира "Свети Спас" край с. Лозен, църквата в Старо село и другаде.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови