Наследство Митология Богомилът ясновидец

balgari.bg

Богомилът ясновидец

Легендата приписва лидерството на богомилите на един от синовете на цар Симеон, княз Бенеамин.
Кой е Бенеамин, известен като Боян Мага?
Архиепископ Боян е една от най-влиятелните фигури в средновековната ни история.
В основата на богомилството стои познаването на природните сили, законите, които ги движат, както и тяхното приложение в помощ на хората.
Именно учен и посветен в тайните познания е бил Боян Магесника.
Знанията на младия Бенеамин наистина са впечатляващи и това се вижда още в Магнаурската школа. Огромните му способности будят страх и неразбиране у един от учителите му в Константинопол - философа и литератор Николай Мистик, един от главните възпитатели в Императорската школа.
Тайнствената сила на Боян омагьосва и Мария, внучката на императора Роман Лакапин, която се влюбва в потайния княз. По-късно тя става българската царица Ирена, съпруга на цар Петър. 
През зимата на 927 г., няколко месеца след смъртта на баща си, седемнайсетгодишният Боян се завръща в Преслав като съветник на новия цар - своя брат Петър. 18-годишен е, когато тайна среща в подземната зала на манастира "Света Параскева" дава началото на богомилството. На срещата присъстват Боян, поп Богомил - негова дясна ръка, двама сирийски духовници, патриарх Стефан, Симеон Антипа, Василий Византиец и Гавриил Лесновски. От двамата сирийци Бенеамин получава богомилското таро, както и свещени за богомилите книги - легендата за Стефанит и Ихнилат и Първообраза на Йоановото евангелие.
Скоро след това Боян изпраща първите апостоли на учението да проповядват във Франция, Русия, Полша, Кипър. В България все повече хора приемат идеите на богомилите, фолклорът пази спомена за Боян Магесника, Песоглавеца и т. н., както са го наричали.
Богомилите познават билките, методите на природолечението, ирисодиагностиката, хората ги възприемат като лечители, а това отваря пътя на революционните духовни идеи.
Докато Бенеамин е на едно от дългите си пътувания извън страната, са заловени и затворени много богомили. Мнозина умират, преди Боян Мага да се върне.
С ясновидските си способности Боян е можел да предвиди събитията, да предрече съдбата си и съдбата на съмишлениците си.
Водачът на богомилите загива от ръката нанаемник през 970 г. Образът му е объзсмъртен в песни, предания и литературни творби.
 
Източник: www.beinsadouno.com
 
Илюстрацията е на Лили Димкова 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови