Наследство Митология Хубавата Родопа спасява Орфей

balgari.bg

Хубавата Родопа спасява Орфей

Траките разказвали, че Родопа била прочута с красотата си девойка. Даже боговете й се възхищавали, всеки се надявал хубавицата да му стане жена. Бог Хемус бил особено ревнив към девойката и хвърлял каменни грамади, за да я скрие от останалите богове. Ала като не могъл да я опази, Хемус вкаменил момичето и го превърнал в планина.
Дебрите на тази планина били огласяни от чудните песни на Орфей, с които той омайвал всичко живо.
Скитал веднъж Орфей цял ден из горите и поседнал на един връх да почине. Залисан от прекрасната гледка, не забелязал как от една скала изпълзяла триглава змия. Камъни обаче се търколили и събудили прочутия певец от унеса му.
Ала нямало къде да избяга, около него се простирали само скали. Затова Орфей запял. Песента му била толкова пленителна, че даже змията спряла и се заслушала. Три дни и три нощи пял тракиецът. Змията прибрала един по един отровните си езици и легнала на земята. На третата нощ чудовището заспало непробуден сън. Така се спасил Орфей от голямата опасност.

Наименованието Родопа е познато от древността. Споменава се от Омир, Вергилий, Овидий. През Средновековието е позната като Славееви гори. Смята се, че е произлязло от името на тамошния владетел Слав. Турците пък я наричали Доспат.

Още една легенда за Родопа - на�www.omda.bg
Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови