Наследство Митология Сурова легенда разказва за вкаменени сватбари

balgari.bg

Сурова легенда разказва за вкаменени сватбари

Природният феномен Каменната сватба е обвеян в легенди. Причудливата скална композиция се намира на 5 км от центъра на Кърджали край село Зимзелен. Разположена е на площ от около 40 дка, обявена е за защитен обект през 1974 г.
Скалните образувания разкриват пред очите на любопитните уникални форми, напомнящи фигури на хора, животни, птици.
Пирамидите всъщност са вулканични туфи, образували се преди около 40 милиона години. В този период районът на Кърджали е бил дъно на море, в което според изследователите е изригнал вулкан. Пепелта от вулкана, утаила се на дъното, е била с разнороден състав. Различните химически елементи дават и разнообразното оцветяване на скалите - едни са розови, други - зеленикави, кафеникави, бели. Преди около 25 милиона години морето се е отдръпнало на изток и тогава е започнало оформянето на скалите. Ерозията им под въздействието на слънце, влага и вятър придава на каменните образувания формите, провокиращи фантазията на местните хора.
Най-разпространената легенда свързва двете високи 10-ина метра скали, наподобяващи прегърнати мъж и жена, с нещастната любовна история на двама млади.
Един момък се влюбил в девойка от съседното село, от копнеж по нейтата кръшна снага и пламенни очи чак се разболял. Като разбрал бащата на младежа за мъката на сина си, отишъл в селото да я откупи за снаха. Вдигнали голяма сватба. Взели момата и с музика и веселие тръгнали към Зимзелен.
Изневиделица се извила вихрушка и повдигнала яшмака (булото) на невестата. Видял свекърът лицето на снаха си и греховни мисли го завладели.
Ала природата майка "чула" стаените желания на стария мъж и за да предотврати тяхното осъществяване, вкаменила шествието.
Тук, при уникалния феномен, са снимани лентите "Каменната гора" на режисьора Иля Велчев и "Козелът" на Георги Дюлгеров.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови