balgari.bg

Орфей

ОрфейЛегендата разказва, че безсмъртният певец е син на тракийски цар и нимфа.
Макар митологичното да е повече от историческото познание за Орфей, може да се смята, че е живял около 1400 г. пр. Хр. и че неговото родно място се крие в гънките на Родопа планина.
Историческата наука разполага с 92 изображения на певеца върху антични съдове. Първите са датирани около 600 г. пр. Хр.
Освен владетел на няколко тракийски племена той е и лечител, и пътешественик. Взема участие в похода на аргонавтите в търсене на Златното руно. Загива разкъсан от вакханките на Дионис, защото е пренебрегнал култа към него и е изповядвал култ към Слънцето.Според древноелинския мит любимата на Орфей - Евридика, починала от ухапване на змия в деня, когато станала негова жена. Певецът се спуснал чак в царството на мъртвите и с тъжните си балади успял да умилостиви владетеля на подземните селения - Хадес. Богът на отвъдното обещал на Орфей да му върне Евридика, но при условие че ни веднъж няма да се обърне да я погледне, преди да зърнат слънцето. Орфей обаче не издържал - обърнал се да види прекрасния лик на съпругата си и така я обрекъл завинаги да остане под властта на Хадес...
В песните си Орфей възпявал божествата на природата, отдавал почит на стихиите и измолвал тяхното благоволение. Според някои изследователи древният певец основал нова религия, сливайки ведно соларните и земните вярвания на съвременниците си.
Зверове и птици слушали като омагьосани неговите балади, дори дърветата и камъните разбирали посланията на творбите му, разказват преданията. Изглежда, на универсалния космически език на музиката е говорел Орфей, затова го е разбирал целият космос. Такова пълно общуване между творец и възприемател предците ни са издигали на пиедестал.

Книги за Орфей:

  • Богдан Богданов. Орфей и древната митология на Балканите. Университетско издателство. София. 1992
  • Никола Гигов. Легенда ли е Орфей? "Музика". София. 1992
  • Никола Гигов. Орфей и Европа. "Викинг". София. 2000
  • Никола Гигов. Орфей в Египет. "ЗЕА-Принт". Смолян. 2002
  • Никола Гигов. Орфей и цветята. ИК "Новата цивлизация". София. 2007
  • Никола Гигов. Орфей и Тракия. "Алтея". София. 2006
  • Николай Овчаров. Светилището на Орфей при с. Татул. "Славена". Варна. 2005

Източник: http://bg.wikipedia.org

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови