Наследство Митология Насериозно, през смях

balgari.bg

Насериозно, през смях

altСъздаденият от Алеко Константинов литературен образ на Бай Ганьо шества из пространствата на българската сатиризираща митология повече от век.
Ганьо Балкански (или Бай Ганьо) е главно действащо лице в Алековата поредица фейлетони, които излизат, събрани в книга, през 1895-а.
Сюжетът е изграден около пътешествията на дребния търговец на розово масло Ганьо Балкански в европейските страни. За прототип на героя е послужил действително съществуващ човек, когото авторът среща при своето пътуване до САЩ.
В първата част на творбата героят пътува из различни европейски градове, като - благодарение на ориенталското у себе си - изпада в различни смешни ситуации, които днес бихме нарекли културен шок. Във втората част обаче Бай Ганьо си е у дома и се занимава с... обществена дейност. Книгата е структурирана като отделни разкази на различни хора.
Сатиричният талант на Алеко е събрал в образа на един литературен герой всичко смешно и жалко, обидно и гротескно, което е наблюдавал у българина от края на деветнайсети век.
Съвременникът на Щастливеца страда от прекомерно самочувствие, което няма покритие, съпоставено с културните постижения на Стария континент. Бай Ганьо на Алеко Константинов е по селски хитър, липсва му възпитание, в общуването си е грубоват, фамилиарен, изкуството не го трогва особено. Участието му в обществения живот е белязано от безскрупулност и жестокост.
Героят на Алеко придобива такава популярност, че името Бай Ганьо става нарицателно за некултурен, недодялан човек, който всячески се стреми да надхитри, да "прекара" другите. Вторично фолклоризиран, образът битува в стотици анекдоти, създадени от началото на двайсети век до наши дни. Съвременните вицове за Бай Ганьо обикновено започват така: "Веднъж Бай Ганьо, американецът и французинът..." Сравнението между култури, което прозира в тези кратки разкази, не е много по-различно от времето на Алеко и никога не е в полза на смехотворния нашенец.
През втората половина на двайсети век се появи нов Бай Ганьо - "технически грамотният" аналог на Алековия герой, инженер Ганев. Той връзва компютърни платки с... тел и "разкодира" сейфове с тесла, за да ни разсмива и да ни кара да се замислим.
Екранният образ на Бай Ганьо е пресъздаден блестящо от Георги Калоянчев в лентата на Иван Ничев, а карикатури на Алековия герой рисува големият ни художник Илия Бешков (на снимката).
Във Виена българи са създали музей на Бай Ганьо.

Погледът на проф. Валери Стефанов върху литературния образ на Бай Ганьо - на www.slovo.bg

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови