Наследство Митология Между легендите и фактите

balgari.bg

Между легендите и фактите

Момчил Войвода живее през XIV век. Роден е в Родопите, няма знатен произход. Организира чета, с която разграбвал граничните райони между България и Византия, за което го преследват и двете държави. Тогава Момчил отива да служи при крал Стефан Душан.
През 1343 г. с дружината си помага на Йоан VI Кантакузин, а той в отплата го провъзгласява за свой васал в областта Меропа. По-късно противниците на Кантакузин го удостояват с титлата деспот, за да се обърне срещу своя покровител. Въпреки това Момчил води самостоятелна политика и създава собствена държава с център град Ксанти, която била една от многобройните наследнички на разпокъсаната след смъртта на Иван Александър страна.
През 1344 г. Момчил напада турския флот, след което се бие и срещу двете страни във византийския конфликт.
През 1345 г. предводителят на селджукските турци емир Умур бег, заедно с Йоан VI Кантакузин, разгромява малобройната армия на Момчил в битката при Перитор (7 юли 1345), където безстрашният предводител намерил смъртта си.
Заради внушителния си вид, борбения си нрав и самонадеяната политика Момчил Войвода се превръща във фолклорен герой, закрилник на Родопите, който язди крилат кон и размахва вълшебна сабя.
За него се пее в народните мести. В "Женитбата на крал Вълкашин" например се разказва как Момчиловата жена Видосава го предала в ръцете на Вълкашин, който го убил пред собствената му крепост. Когато Вълкашин искал да нарами доспехите на Момчил и установил, че са прекалено големи за него, се обърнал към Видосава с думите: "Ти предаде такъв юнак, мен ли няма да предадеш...", след което я убил и взел за жена сестрата на Момчил - Евросима. От техния брак се родил Крали Марко, един от най-големите фолклорни герои на българи и сърби. 

Източник: http://bg.wikipedia.org

Още за епохата на Ммочил Войвода вижте на http://chernichevo.blogspot.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови