Наследство Традиции и обичаи Страшни маски гонят злото

balgari.bg

Страшни маски гонят злото

На прага на новата година кукери гонят зли сили по цялата етническа територия на България. Кукерските игри са изпълняват само от мъже, надянали страшни маски.
За най-старинни се считат маските, представляващи овен, козел и бик. Тяхното присъствие в кукерските игри доказва, че тази обредност по произход е свързана с древните дионисиади.
Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип, лицето е добродушно; от другата носът е гърбав, а лицето - зловещо. Така те символизират доброто и злото. Голямо значение за символиката на маските имат и цветовете - преобладава червеният, като символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня, черният пък олицетворява земята и нейната богиня майка, а белият е символ на водата и светлината. Маската се съхранява грижливо и всяка година се освежава с по нещо ново. Всяка епоха внася нови елементи в обичая.
Кукерските игри целят чрез специални магически танци и чрез страховития вид на участниците да бъдат уплашени и прогонени злите сили, така че да има богата реколта през следващата година.
Кукерите обикалят от къща на къща, а стопаните им дават пари и краваи. В миналото само ергени ставали кукери. Те не трябвало да бъдат разпознати от своите съселяни, за да сработи магията за плодородие.
Маскираните скачат, дрънкат със звънци, търкалят се, правят си шеги с хората. Клатушкането и повалянето на участниците се прави, за да легне житото, а като се търкалят по земята, мъжете взимат сили от нея, та да бъдат здрави и работоспособни. На звука на звънците се приписват профилактични свойства, те са неизменен атрибут на карнавалните игри у всички народи и се смята, че имат предпазно действие.
Кукерите ходят по къщите само през нощта, не бивало слънцето да ги сварва по пътищата. След обикалянето на цялото село се събират сутринта на мегдана, където вече са излезли всички. Започва един пищен народен театър, гротесков, сатиричен, с много танци и дрънкане на звънци. Обичаят завършва с общо селско хоро.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови