Наследство Традиции и обичаи Песента на дървото вадят с тънко длето

balgari.bg

Песента на дървото вадят с тънко длето

Първите образци на резбарското изкуство се раждат във вдъхновената самота на балканджиите пастири. На пастирската гега за пръв път "каца" изрязано в дървото птиче, клонче, слънце, за да се развие по-късно този занаят като един от символите на българската душевност.
Общението с дървото - с дъба, липата, ореха, чимшира, дивата круша, дряна, явора, родният резбар превръща в своеобразна медитация, чрез която твори красота за дома.
Резбата се настанила върху похлупците и лъжицата, софрата и раклата, кобилицата и хурката. Резбовани били гредите на чардака. Дори барутникът носел върху си "душата на дървото". Тъмни резбовани тавани увенчали снежнобелите соби на българската възрожденска къща, алени шевици допълвали палитрата на българския дом.
През периода на разцвета на резбарството - XVIII-XIX век, се оформят няколкото известни школи у нас - Тетевенската, Дебърската, Банската, Самоковската, Тревненската, Калоферската. Всяка от тях носи своя специфика, свой собствен "рисунък", предаван от бащи на синове.
Проявления дърворезбата намира не само в дома на българина, но и в храмовия интериор - иконостаси, амвони, порти славят Бога чрез песента на дървото.
Църковната дърворезба се работела по канона, съдържала два реда икони и два реда резбовани табли над тях. Над цокъла (базата, най-долната част на иконостаса) били разположени големите табли - тук изобразявали сцени от Шестоднева. Над тях, разделени от фриз, се намирали малките табли, изпълнени с растителни орнаменти. Над тях слагали Царските икони - отляво Богородица с Исус, а отдясно - Исус. До иконата на Спасителя се слагала иконата на патрона на църквата.
Над Царските икони резбовали лозницата, а по-горе подреждали апостолските икони. Най-горе се извисявало Разпятието, отляво с лика на Дева Мария, отдясно - на свети Йоан.
Царските двери пък се резбовали богато, в тях "стъпвала" счената на сцената на Благовещението, когато Архангел Гавраил известява Дева Мария за Непорочното зачатие.
В Тревненската резбарска школа преобладават мотиви от растителен произход, животински мотиви и човешки фигури са рядкост. Най-често тревненският майсто резбар изрязвал в дървото ружа, слънчоглед, лале, роза, грозде, круша, ябълка, житен клас.
В областта на дърворезбата постиженията на Дебърската школа се определят като едни от най-ценните произведения на резбарското изкуство на Балканския полуостров. Нейни особености са наивизмът в старозаветните и новозаветните сцени и фината орнаментация с изображения на растения и животни. В резбата си дебърските майстори, наред с утвърдените християнски символи, вплитат лозови, дъбови и акантови листа, розетки и плодове.
Самоковските резбари пък непрекъснато обновяват барока, към който приобщават творчеството си. Прочутият иконостас в Митрополитската църква е дело на известния Атанас Теладур, негови ученици пък са Стойчо Фандъков и синът му Димитър, Петър и Георги Дашини. Около двайсет иконостаса - шедьоври на резбарското изкуство, оставят в наследство за своите потомци самоковските майстори.
Орехът е царят на дървесината, казват резбарите, реже се гладко, има хубав цвят и рисунък, и като остарява, добива още по-благороден вид. Иконостасите са все от благородния орех, мебели от орехово дърво си позволявали само заможните.
Букът, лесен за добив и обработка, пък се настанява в домовете - от него се правят вещи за ежедневния бит. От явор били похлупците, гаванките, бъклиците, лъжиците.
Майсторите сами добивали материала. Дърветата сечали късно наесен, когато мъзгата се е дръпнала (преустановени са вегетационните процеси). След като се отсече, дървото се разкроява на трупи, разцепва се на половини или на четвърти, в зависимост от дебелината, и се разбичва на талпи с различна дебелина. Талпите се подреждат на рукли (фигура, през която въздухът минава свободно) и в зависимост от дървесния вид се оставят да съхнат от година и половина до три години.

Още за тетевенската резбарска традиция - тук
 
И за Тревненската колона - тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови