balgari.bg

За Бог да прости

Всяка събота Църквата е определила за почитане паметта на покойниците, но на Задушница всички се молим Бог да прости греховете на близките ни, правят се помени, раздава се храна.
През годината има три Задушници - в съботата срещу Неделя Месопустна (пред Великия пост), в съботата срещу Петдесетница - Черешова задушница, в съботата срещу Архангеловден.

В някои краища на България правят задушници и около други големи празници като Петковден, Димитровден, Тодоровден, Гергьовден и други. 
 
На Задушница българинът посещава гробовете на починалите си близки, прекажда ги с тамян, прелива ги с вино, пали свещи и оставя цветя.
Варено жито, хляб, плодове се раздават на познати и непознати в памет на покойника.
Някъде вярват, че на Задушница покойниците идват на нашата трапеза - затова край масата обикновено се оставя празно място, а първата глътка вино се излива.
Богослужебният обред в църквата измолва прошка от Бога за напусналите този свят.
 
Черешова Задушница е в съботния ден преди големия празник Петдесетница. Към житото, символ на възкресението, и хляба - символ на Исус, добавяме и плодовете на пролетта - черешите, като споделяме тези дарове в памет на покойните си близки. 
Черешова Задушница е подвижен празник.
 
Архангелова (Мъжка) Задушница се отбелязва в съботата преди деня на свети Архангел Михаил - 8 ноември. 
В храмовете се отслужва литургия за упокой и обща панихида. Раздават се сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино.
На Архангелова Задушница се отдава почит и на офицерите и войниците, паднали за България. Ритуалът в памет на загиналите воини се провежда от 1924 г. Прекъснат е през 1946 г., но през 1992 г. Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните го възстановяват.
 
В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни Заговезни) е Голяма Задушница преди Великия пост.
За живите приготвяме "коливо" - варено подсладено жито, хляб и вино.
Голяма Задушница също е подвижен празник.
Да се молим за душите на починалите си близки и да вършим дела на милосърдие, да проявим милост към болни, бедни и нуждаещи се от помощ, призовава Православната църква.
 
От pravoslavieto.com, margaritta.dir.bg
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови